Sýkorkovité

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sýkorkovité (lat. Paridae) je čeľaď vrabcotvarých vtákov.

Všetky rody tejto čeľade v užšom zmysle (ale okrem rodu Pseudopodoces) sa v slovenčine nazývajú sýkorka, čo vyplýva z toho, že sa v minulosti tieto rody (okrem rodov Sylviparus a Melanochlora) všetky zaraďovali pod rod Parus (po slovensky sýkorka) a len nedávno boli z neho vyčlenené.

V širšom zmysle zahŕňa čeľaď sýkorkovité aj čeľade kúdeľníčkovité a/alebo čiernonôžkovité (sýkorkovité v užšom zmysle potom tvoria podčeľaď Parinae, kúdeľníčkovité podčeľaď Remizinae a čiernonôžkovité podčeľaď Stenostyrinae).

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Čeľaď zahŕňa asi 50 druhov. Sýkorkovité sú väčšinou drobnejšie (merajú 9 - 20 cm a vážia 6 - 50 g), majú pomerne veľkú hlavu, takmer priamy špicatý zobák a silné nohy a pazúry. Krídla majú krátke a zaoblené, chvost stredne dlhý. V potrave prevláda hmyz, ktorý zbierajú na stromoch, preto sú hojnými pomocníkmi v boji s hmyzími škodcami. Krídla majú desať ručných letiek, z ktorých prvá je silno skrátená. Operenie je veľmi husté a kontrastne a pestro sfarbené, u oboch pohlaví veľmi podobné.

Systematika (sýkorkovité v užšom zmysle)[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]