Slovenská autobusová doprava Trenčín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z SAD Trenčín)
Slovenská autobusová doprava Trenčín
Právna formaakciová spoločnosť
OdvetvieDoprava
Založená2002 ako Slovenská autobusová doprava Trenčín, akciová spoločnosť
SídloTrenčín, Slovensko
VedenieVladimír Zachar - predseda predstavenstva
Územný rozsahRegionálna doprava: Trenčiansky samosprávny kraj

Slovenská autobusová doprava Trenčín, akciová spoločnosť skrátene SAD Trenčín, a. s. je autobusový dopravca zabezpečujúci hromadnú dopravu osôb v okresoch Trenčianskeho kraja .

Aktuálne prevádzkuje 329 medzimestských a 36 autobusov mestskej hromadnej dopravy.Dňa 1.9.2022 SAD Trenčín ukončila prevádzku mestskej hromadnej dopravy. Nahradila ju spoločnosť TD Transport.Dopravca akceptuje dopravné karty aj iných dopravcov zapojených v projekte Slovenský dopravný pas.

Dopravca spúšťa od 13.12.2020 v spolupráci s dopravcom SAD Prievidza, a.s. časové lístky v prímestskej doprave, na výber budú 7-dňové a 30-dňové. Možné budú zakúpiť u vodičov, e-shope a v klientskych centrách SAD Trenčín a SAD Prievidza.

Od 1.4.2021 spúšťa dopravca možnosť platby v prímestskej doprave bezhotovostne pomocou bezkontaktnej platobnej karty. Autobusy v ktorých to bude možné bude označený piktogramom "Tu zakúpite cestovný lístok bezkontaktnou platobnou kartou".

História[upraviť | upraviť zdroj]

Podnik, pôvodne súčasťou ČSAD odštepného podniku v Novom Meste nad Váhom sa osamostatnil v roku 1960 pod označením Dopravný závod 811 Trenčín. Po vzniku samostatného Slovenska v roku 1993 zmenil podnik názov na Slovenská autobusová doprava a v roku 1996 získal prívlastok štátny podnik. V roku 2002 bol podnik sprivatizovaný, vznikla Slovenská autobusová doprava Trenčín, akciová spoločnosť.

Predmet činnosti[upraviť | upraviť zdroj]

SAD Trenčín, a. s. zabezpečuje predovšetkým prímestskú dopravu v okresoch Trenčín, Považská Bystrica, Púchov, Ilava, Nové Mesto nad Váhom a Myjava. V meste Nové Mesto nad Váhom podnik prevádzkuje linky MHD. Okrem toho zaisťuje aj niekoľko liniek diaľkovej dopravy v rámci územia Slovenska a jednu linku do Chorvátska.

Autobusy[upraviť | upraviť zdroj]

SAD Trenčín, využíva prevažne autobusy značky Iveco, Karosa v minulosti Škoda, Praga,....

V mestskej doprave využíva autobusy: Iveco Crossway LE 12M , Irisbus Citelis 18M , Irisbus Citelis 12M , Karosa B961, Karosa B952, + dopravca musí využívať v mestskej doprave aj prímestské autobusy(2-dverové) Irisbus Crossway 10,6M .

V prímestskej doprave využíva autobusy: Iveco Crossway 10,6M , Iveco Crossway LE(low entry).

Prevažná časť autobusov disponuje s Wifi, bezbarierovým prístupom a po novom aj platbu bezkontaktne platobnou kartou, TSK sa snaží vymieňať zastarané prímestské autobusy za novšie ktoré už majú moderné motory EURO 6.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]