Survival, Evasion, Resistance and Escape

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z SERE)
Znak SERE pre West a East Coast U.S. Navy a U.S. Marine Corps

Survival, Evasion, Resistance and Escape alebo Survive, Evade, Resist, Extract skrátene SERE je anglo-americký vojenský tréningový program, ktorý zahŕňa všetky praktické a teoretické opatrenia potrebné na prípravu príslušníkov ozbrojených síl na izoláciu, zajatie a záchranu zo zajatia či úkrytu na nepriateľskom alebo neobývanom území.[1]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Program Survival, Evasion, Resistance and Escape vznikol v United States Air Force koncom druhej svetovej vojny ako program pre výcvik pilotov, ktorí sa po zostrelení ocitli na nepriateľskom území. Počas vojny vo Vietname sa uplatnil aj medzi United States Marine Corps a United States Navy a koncom 80. rokov aj v United States Army. Tento výcvik podstupujú najmä piloti, členovia posádok lietadiel, odstreľovači, prieskumníci a príslušníci síl špeciálnych operácií – teda vojaci, ktorým hrozí vysoké riziko zajatia.

Program Survive, Evade, Resist, Extract známy pod rovnakou skratkou bol obdobne založený na skúsenostiach posádok britských lietadiel a lodí počas druhej svetovej vojny, ktoré sa ocitli na nepriateľskom alebo opustenom území. Príslušníci ozbrojených síl Spojeného kráľovstva, ktorí trénujú na škole SERE, sú pripravovaní na použitie vyšetrovacích metód, ktoré sú podľa medzinárodného práva zakázané. Táto odborná príprava sa vykonáva za prísne kontrolovaných podmienok a je poskytovaná vo forme, ktorá účastníkom umožňuje pochopiť metódy aké na nich môžu byť aplikované ak padnú do zajatia nepriateľa, ktorý nedodržiava Ženevský dohovor o zachádzaní so zajatcami alebo medzinárodné zákony.[2]

Štruktúra výcviku[upraviť | upraviť zdroj]

Americký vojak U.S. Air Force počas výcviku Survival, Evasion, Resistance and Escape

SERE pozostáva z dvoch základných častí.

  • Survival and Evasion – zručnosti potrebné na prežitie v divočine (rozloženie ohňa, postavenie prístrešku, nastraženie pascí, zháňanie vody a potravy, čistenie vody, skladovanie potravy a vody, vyrábanie improvizovaných nástrojov, navigácia, signalizovanie, núdzová prvá pomoc, kamufláž, pohyb v teréne, komunikácia). Vzhľadom na potreby americkej a britskej armády, tieto praktiky sa týkajú všetkých podnebných typov a terénov.
  • Resistance and Escape/Extract – zručnosti potrebné na prežitie v zajatí (najmä odolanie vypočúvacím technikám, vrátane fyzického a psychického mučenia, odolávanie indoktrinácií a brainwashingu) a útek zo zajatia (príprava plánu a samotný útek).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Joint Personnel Recovery, Joint Warfare Publication 3-66 [online]. NATO, február 2016, [cit. 2017-08-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Army Inspectorate Review into the Implementation of Policy, Training and Conduct of Detainee Handling, Final Report by The Army Inspector [online]. globalsecurity.org, 2010-07-15, [cit. 2017-09-13]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]