Salchov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Krasokorčuliarsky prvok
Názov prvku:salchov
Alternatívny názov:Salchowov skok
Oficiálna skratka ISU:S
Typ prvku:krasokorčuliarsky skok
Vjazd do prvku:zozadu zvnútra
Výjazd z prvku:zozadu zvonka
Autor:Ulrich Salchow
Pomenovaný po:Ulrich Salchow

Salchov alebo Salchowov skok je krasokorčuliarsky prvok, jeden z krasokorčuliarskych skokov.

Technika skoku[upraviť | upraviť zdroj]

Salchov patrí medzi tzv. „hranové“ skoky, pretože sa skáče z hrany korčule.

Zvyčajne sa na skok krasokorčuliar odráža z ľavej nohy a dopadá na pravú, pričom nájazd na skok aj výjazd zo skoku je smerom zozadu. Pred samotným skokom urobí korčuliar oblúk na pravej nohe, pričom je otočený chrbtom do smeru jazdy. Potom sa otočí, postaví sa na ľavú nohu a pravou sa odrazí vpred. Stojac na ľavej nohe urobí jednu otočku a keď je chrbtom do smeru jazdy, nasleduje odraz, výskok a príslušný počet rotácií (jedna, dve, ...). V dopadovej fáze zanoží pravú nohu a dopadá na ľavú.

Podľa počtu rotácií rozlišujeme jednoduchý, dvojitý, trojitý a štvoritý salchov.

Hodnota skoku[upraviť | upraviť zdroj]

V novom systéme hodnotenia krasokorčuliarskych súťaží Medzinárodnej korčuliarskej únie, ktorý platí od roku 2004, je hodnota jednoduchého salchova 0,4 bodu. Dvojitý salchov má hodnotu 1,3 bodu, trojitý 4,2 bodu a štvoritý 10,5 bodu[1].

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Ako prvý predviedol tento skok švédsky krasokorčuliar Ulrich Salchow v roku 1909. Podľa neho sa teda nazýva salchov, alebo tiež Salchowov skok. Prvou ženou, ktorá tento skok predviedla v súťaži, bola Američanka Theresa Weldová na Olympijských hrách 1920. Porota ju však podrobila kritike, pretože tento skok „sa nehodí pre dámu“, keďže pri jeho prevedení sa ženská suknička zdvihla nad únosnú mieru.[2]

Dvojitý salchov začali mužskí krasokorčuliari skákať v 20.rokoch 20. storočia, ako prvý ho predviedol Švéd Gillis Grafström a prvou ženou, ktorá v súťaži skočila dvojitý salchov, bola Britka Cecilia Colledgeová na majstrovstvách Európy 1936.[2]

Prvým mužom, ktorý skočil trojitý salchov bol Ronald Robertson v roku 1955 na majstrovstvách sveta. Prvenstvo medzi ženami patrí československej krasokorčuliarke Jane Mrázkovej a Rakúšanke Helli Sengstschmidtovej, ktoré ho podľa oficiálnych záznamov Medzinárodnej korčuliarskej únie skočili na Majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní 1961.[3]

V roku 1998 sa Američan Timothy Goebel stal prvým krasokorčuliarom v histórii, ktorý predviedol štvoritý salchov. Stalo sa tak vo finále juniorskej série Grand Prix. Napriek počiatočným podozreniam z nedotočenia skoku bol rekord potvrdený mesiac po skončení súťaže. V rovnakom roku na Hrách dobrej vôle predviedol Goebel ďalší, tentokrát už čistý štvoritý salchov. V ženskej kategórii skočila tento štvoritý skok prvá Japonka Miki Andová vo finále juniorskej série Grand Prix v decembri 2001. Do marca 2013 to bol zároveň jediný ženou skočený štvoritý skok.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Communication No. 1724: SINGLE & PAIR SKATING: Scale of Values, Levels of Difficulty and Guidelines for marking Grade of Execution [online]. Lausanne: ISU, 04.05.2012, [cit. 2013-08-04]. Dostupné online. Archivované 2013-11-05 z originálu. (v angličtine)
  2. a b KESTNBAUM, Ellyn. Culture on ice: figure skating & cultural meaning. [s.l.] : Wesleyan University Press, 2003. ISBN 978-0-8195-6642-3. S. 92-93. (v angličtine)
  3. "The European Championships", Skating magazine, máj 1961

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Salchow jump na anglickej Wikipédii a Сальхов (прыжок) na ruskej Wikipédii.