Samsung Galaxy S8

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Galaxy S8 a S8 Plus

Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+ a Samsung Galaxy S8 Active sú smartfóny so systémom Android (s telefónom S8+, ktorý je phabletovým smartfónom), ktoré vyrába spoločnosť Samsung Electronics ako ôsmu generáciu série Samsung Galaxy S. S8 a S8+ boli predstavené 29. marca 2017 a priamo nasledovali po Samsung Galaxy S7 a S7, s vydaním v Severnej Amerike 21. apríla 2017 a medzinárodným nasadením v priebehu apríla a mája. S8 Active bol oznámený 8. augusta 2017 a je exkluzívny pre niektorých mobilných operátorov v USA.

S8 a S8+ obsahujú vylepšený hardvér a hlavné zmeny dizajnu ako v rade S7, vrátane väčších obrazoviek s vyšším pomerom strán a zakrivených strán na menších aj väčších modeloch, rozpoznávania dúhovky a tváre, novej sady funkcií virtuálneho asistenta známej ako Bixby (spolu s novým vyhradeným fyzickým tlačidlom na spustenie asistenta), prechodom z nabíjania MicroUSB na nabíjanie USB-C a doplnkom dokovacej stanice Samsung DeX, ktorý umožňuje používanie telefónov s rozhraním pracovnej plochy s podporou klávesnice a myši. S8 Active obsahuje tvrdšie materiály určené na ochranu pred nárazmi, rozbitím, vodou a prachom, s kovovým rámom a pevnou textúrou pre lepšie uchopenie, vďaka ktorému má model S8 Active robustný dizajn. Obrazovka Active má rovnakú veľkosť ako štandardný model S8, ale stráca zakrivené hrany v prospech kovového rámu.

S8 a S8+ získali prevažne pozitívne hodnotenia. Ich dizajn a form factor dostali chválu, tiež sa páčil aktualizovaný softvér a optimalizácia kamery. Dostali kritiku za duplicitné softvérové ​​aplikácie, nevýrazné funkcie Bixby pri spustení, za umiestnenie snímača odtlačkov prstov na zadnej strane fotoaparátu. Po vydaní telefónov sa ukázalo, že skenery tváre a dúhovky zariadenia môžu byť zmätené vhodnými fotografiami používateľa.

S8 a S8+ boli vo vysokej miere kupované. Počas predpredaju bolo v Južnej Kórei rezervovaných rekordných milión kusov a celkové predajné čísla boli o 30% vyššie ako Galaxy S7. Následné správy v máji však oznámili predaj viac ako päť miliónov kusov, čo je výrazne nižšie číslo v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi série Galaxy S.

Dňa 11. marca 2018, Samsung spustil nástupcu S8, Samsung Galaxy S9.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Samsung Galaxy S8 na anglickej Wikipédii.