Sextus Aurelius Victor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sextus Aurelius Victor (* 320 – † 390) bol rímsky politik a historik, autor diela Liber de caesaribus (Kniha o cisároch) nazývaného tiež Historiae abbreviatae (Krátke dejiny). Pochádzal zo skromných pomerov z afrických provincií, ale vlastnými schopnosťami sa vypracoval na úspešného politika. Roku 369, deväť rokov po vydaní svojich Dejín, dosiahol úrad konzula. Jeho kariéru korunovala pozícia rímskeho prefekta, ktorú získal roku 389[1].

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

S Aureliom Victorom sa spája súbor troch historiografických diel známych pod označením Historia tripartita (Trojdielne dejiny). Tradične býva Victorovi pripisované autorstvo všetkých troch častí zborníka, hoci s úplnou istotou ho možno spojiť práve s Liber de caesaribus, ktorá pojednáva o životoch cisárov od Augusta po Aureliovu dobu. Metóda, ktorú Aurelius Victor používa, spája Liviov analistický prístup s biografickým prístup Suetonia. Ďalšími charakteristickými znakmi Liber je perspektíva vyšších vrstiev cisárskej správy, ku ktorým sám Aurelius Victor patril, obrana rímskych tradícii, odsudzovanie kresťanstva a obava z rastúcej moci vojenských veliteľov v ríši.

Dve ďalšie časti súború sú Origo gentis Romanae (Pôvod rímskeho národa) a De viris illustribus Romae (O vynikajúcich Rimanoch). Spolu s Aureliovými Dejinami tak vzniká súvislé historické dielo pojednávajúce o rímskych dejinách od najstarších mýtických čias, tými sa zaoberá Origo, cez sled význačných jednotlivcov riadiacich štát, tým je venované De viris, až po dejiny cisárskeho Ríma.

Origo gentis Romanae je význačné ako prameň citátov z nám inak nedochovaných diel najstarších historikov – Fabia Pictora a Cincia Alimenta. Autentickosť tohto materiálu je spochybňovaná.

Z Liber de caesaribus vznikol neskoršie kratší výťah Epitome de caesaribus (Výťah o cisároch).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CONTE, Gian Biagio. Dějiny římské literatury. Preklad Dagmar Bartoňková et al. Vyd. 1. Praha : KLP, 2003. 790 s. ISBN 80-85917-87-4.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aurelius Victor na anglickej Wikipédii.