Sheep’s Head (polostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mys Sheep's Head na rovnomennom polostrove

Sheep's Head (angl. Sheep's Head Peninsula) je polostrov vybiehajúci do Atlantického oceánu na juhozápadnom pobreží Írska. Je súčasťou grófstva Cork.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Na východe je spojený s materskou pevninou, na severe ho obmýva záliv Bantry Bay, na juhu záliv Dunmanus Bay. Je situovaný v smere severovýchod - juhozápad, na dĺžku má 28 km, na šírku maximálne 4 km a minimálne iba cca 0,4 km (v oblasti mysu Sheep's Head).

Od pevniny ostrova sa oddeľuje zhruba na línii Relane Point - estuár rieky Four Mile Water (pri obci Durrus), pobrežie je viac členité na juhu. Povrch polostrova je vertikálne členitý, najvyšší bod je vrch Seefin (346 m n. m.).

Vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Na polostrove tečú len krátke vodné toky, z nich najdlhšie sú Ahaneganavagh Stream a Ahankeesha Stream, ktoré tečú na juh. Leží tu niekoľko menších jazier ľadovcového pôvodu: Lough Akeen, Coolturtaun Lough, Doo Lough, Glan Lough, Laharandota Lough; a tiež lagúnového pôvodu: Farranamagh Lough a Loughaun.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Priamo na polostrove ležia obce: Ahakista, Kilcrohane, Ballyroon, Caher, Gerahies a časť obce Durrus. Najbližšie mesto je Bantry ležiace cca 3 km na severovýchod od Relane Point. Sheep's Head Way je turistická magistrála dlhá 88 km, ktorá vedie v západnej časti polostrova po jeho pobreží, vo východnej jeho vnútrozemím. Po pobrežných komunikáciách prechádza cyklotrasa Sheep's Head Cycle Route.