Sokol (rod)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sokol (lat. Falco) je rod z čeľade sokolovité.

Charakteristika [1][upraviť | upraviť zdroj]

Veľkosť siaha od 23 cm (pustovky) po 60 cm (rárohy). Samičky sú väčšie než samce. Zobák je krátky, ale silný, s ostrým háčikom na špici a hlavne s vyčnievajúcim zúbkom na oboch bokoch horného zobáka (tento zúbok je spoľahlivý identifikačný znak rodu sokol). Na rozdiel od iných dravých vtákov útočia strmhlav zvislo nadol. V sfarbení dominujú prevažne hrdzavé, sivohnedé a čierno-sivé tóny; na bokoch hlavy sú tmavé „fúziky“. Krídla sú dlhé, jasne špicaté. Nohy sú silné, prsty dlhé, pazúry ostré. Hlava je veľká, guľatá. Vydávajú rezký trhaný dlho trvajúci zvuk „ki-ki-ki…“.

Žijú po celom svete. Uprednostňujú otvorené plochy, niekedy v kombinácii s lesom; ak ich ľudia nerušia, žijú aj v ľudských sídlach. Niektoré uprednostňujú skaly. Hniezda si sokoly nerobia, zvyknú si privlastniť hniezda iných vtákov alebo žijú v prírodných priehlbinách či výklenkoch. Jedia najmä hlodavce, vtáky, jašterice a väčší hmyz.

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

Systematika podľa Kovalik et al. 2016[2]:

Niekedy sa vyššie uvedené druhy sokola zoskupujú do skupín; sú to buď len neformálne skupiny alebo sa hodnotia ako klady, podrody a pod. V minulosti boli (všetky alebo časť z nich) niekedy klasifikované ako samostatné rody. V súčasnosti sa (ako klady) rozlišuje nasledujúcich 5 skupín (pričom niekoľko druhov nepatrí ani do jednej z týchto skupín a presné zaradenie niektorých druhov do týchto skupín je neisté) [3][4]:

Pozri aj články o týchto skupinách.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. GALUŠIN, V. M. et al., IĽJIČOV, V. D. (ed.): Fauna mira- Pticy. Moskva : Agropromizdat, 1991, s. 89-90.
  2. KOVALIK, Peter, et al. Slovenské mená vtákov sveta [online]. Bratislava: SOS/BirdLife Slovensko, 2010 (2016), rev. 2016-10-23, [cit. 2016-11-06]. Dostupné online.
  3. Pozri zdroje uvedené v článkoch pustovka (podrod), rároh (podrod) a lastovičiar (podrod)
  4. CHRISTIDIS, Les; BOLES, Walter. Systematics and Taxonomy of Australian Birds. [s.l.] : Csiro Publishing, 2008. ISBN 978-0-643-06511-6. s. 118.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sokol (rod)
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Sokol (rod)