Sovietska okupačná zóna Nemecka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sovietska okupačná zóna Nemecka
Sowjetische Besatzungszone Deutschlands
Советская оккупационная зона Германии
 Nacistické Nemecko 1945 – 1949 Nemecká demokratická republika 
Vlajka štátu
vlajka
Geografia
Mapa štátu
Sovietska okupačná zóna a sovietsky sektor Berlína
Rozloha
107 765 km²
Obyvateľstvo
Počet obyvateľov
cca 18 000 000
Štátny útvar
Vznik
máj 1945 (bezpodmienečná kapitulácia nacistického Nemecka a vytvorenie okupačných zón)
Zánik
Predchádzajúce štáty:
Nacistické Nemecko Nacistické Nemecko
Nástupnícke štáty:
Nemecká demokratická republika Nemecká demokratická republika

Sovietska okupačná zóna Nemecka (nem. Sowjetische Besatzungszone Deutschlands; rus. Советская оккупационная зона Германии) – s rozlohou 107 765 km², spravovaná Sovietskym zväzom – bola jedným zo štyroch okupačných útvarov, ktoré zriadili spojenci v máji 1945 na základe výsledkov rokovania Jaltskej konferencie na území dnešných nemeckých spolkových krajín:

Na západe a severozápade susedila s britskou okupačnou zónou Nemecka, na juhozápade a juhu s americkou okupačnou zónou Nemecka, na juhovýchode s Česko-Slovenskom na východe s Poľskom, na severe s Baltským morom; vnútri sa ešte nachádzalo územie Berlína (respektíve Západný Berlín a Východný Berlín), ktoré súčasťou tejto zóny nebolo.

Sovietska vojenská vláda vo svojej okupačnej zóne vytvorila správne jednotky (krajiny) na území historických krajín a pruských provincií:

7. októbra 1949 je na území sovietskej okupačnej zóny Nemecka a Východného Berlína vyhlásená Nemecká demokratická republika (NDR), pričom až do 22. júla 1952 to bola federácia šiestich krajín (5 vyššie uvedených krajín; šiestou krajinou bol Berlín, hlavné mesto NDR - Berlin, Hauptstadt der DDR). 23. júla 1952 boli krajiny zrušené a NDR sa stáva centralistickým štátom, jedným zo satelitov ZSSR.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]