Spades

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Spades alebo Piky je kartová hra. Vyvinula sa z whistu.


Počet hráčov[upraviť | upraviť zdroj]

Traja alebo štyria. Obvykle sa hrá vo štvorici, kde hráči sediaci oproti sebe tvoria pár. Sú aj varianty, v ktorých aj vo štvorici hrá každý hráč za seba.

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Hráči sediaci oproti sebe sú spoluhráči. Hra pozostáva z dvoch fáz, z licitácie a zohrávky. Hrá sa s francúzskymi kartami bez žolíkov.

Rozdávanie[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku si hráči vytiahnu po jednej karte a ten, kto vytiahne najvyššiu kartu bude prvým rozdávajúcim. V nasledujúcich hrách sa rozdávajúci striedajú v smere hodinových ručičiek. Rozdávajúci rozdá všetkých 52 kariet, takže každý z hráčov má 13 kariet.

Licitácia[upraviť | upraviť zdroj]

Každý z hráčov postupne deklaruje, koľko získa zdvihov. Prvý licituje rozdávajúci, potom sa licituje v smere hodinových ručičiek. Posledný hráč má tú výhodu, že vidí koľko zdvihov deklarovali ostatní a môže tomu prispôsobiť dražbu.

Zohrávka[upraviť | upraviť zdroj]

Hráč po ľavici rozdávajúceho vynáša ako prvý. Hráči musia priznať farbu, ak už danú farbu nemajú, môžu priložiť ľubovoľnú kartu. Ak priloží tromf (tromfy sú vždy piky), tromf prebíja ostatné karty. Zdvih získava hráč, ktorý priložil najvyššiu kartu vo farbe výnosu, ak niekto priložil tromf, zdvih získa hráč, ktorý zahral najvyšší tromf. Do ďalšieho zdvihu vynáša hráč, ktorý získal posledný zdvih.

Skóre[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku hry sa hráči dohodnú, koľko bodov je cieľová hranica, obvykle je to 500 bodov. Pár za deklarované a splnené zdvihy získa za každý zdvih 10 bodov, za zdvihy navyše po jednom bode. Pokiaľ pár získa menej zdvihov ako deklaroval, stráca -10 bodovkrát počet deklarovaných zdvihov. Pokiaľ niektorý z hráčov deklaruje, že nezíska ani jeden zdvih (Nil), ak nezíska ani jeden zdvih získa 100 bodov, ak získa aspoň jeden zdvih stratí 100 bodov. Pokiaľ obaja hráči páru deklarujú, že nezískaju ani jeden zdvih a obom sa to podarí, získajú 200 bodov, ak sa to jednému podarí a druhému nie, nezískajú ani nestratia žiadne body. Vyhráva pár, ktorému sa ako prvému podarí získať cieľový počet bodov. Pokiaľ tento počet získajú oba páry, vyhrá pár, ktorý získa viac bodov.

V niektorých variantoch hry sa za zdvihy navyše nerátajú body, v iných variantoch sa zapisujú aj pod čiaru a keď pár takýchto zápisov pod čiarou získa 10 odráta sa mu 100 (alebo iný dohodnutý počet) bodov.

Príklady[upraviť | upraviť zdroj]

Hráči deklarovali: N - 5 E - 3 S - 4 W - 1 zdvih. Ak NS získa 8 zdvihov, získa 80 bodov a EW získa 50 bodov. Ak získa 9 zdvihov, získa 81 bodov a EW 50 bodov stratí.

Hráči deklarovali N - 4 E - 5 S - 0 W - 4 zdvihy. Ak N získa 4 zdvihy a S 0 zdvihov, získa 140 bodov a EW 90 bodov. Ak N získa 4 zdvihy a S 1 zdvih, získa 40-100 bodov, teda -60 bodov a EW získa -90 bodov.

Z uvedeného vidno, že niekedy sa druhému páru oplatí nesplniť svoj záväzok, ak sa mu tak podarí zabrániť súperom získať Nil.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]