Stephen Jay Gould

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Stephen Gould)
Stephen Jay Gould
americký biológ
Narodenie10. september 1941
Queens, New York, New York, USA
Úmrtie20. máj 2002 (60 rokov)
Manhattan, New York, New York, USA
PodpisStephen Jay Gould, podpis
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Stephen Jay Gould

Stephen Jay Gould (* 10. september 1941, Queens, New York, New York, USA – † 20. máj 2002, Manhattan, New York, USA) bol americký paleontológ, evolučný biológ a historik vedy. Bol jedným z najvplyvnejších a najčítanejších autorov populárno vedeckej literatúry svojej generácie.[1] Väčšinu svojej kariéry pôsobil na Harvardovej univerzite a v Americkom prírodovednom múzeu v New Yorku. V neskorších rokoch svojho života tiež učil biológiu a evolučnú teóriu na New York University neďaleko jeho bydliska v SoHo.

Gouldonovým najväčším prínosom v oblasti vedy je pravdepodobne teória prerušovaných rovnováh, s ktorou prišiel spoločne s Nilesom Eldredgeom v roku 1972.[2] Teória hovorí, že proces evolúcie pozostáva z dlhých období evolučnej stability prerušovaných krátkymi obdobiami kladogenézy, pri ktorých dochádza k vzniku nových druhov. Táto teória odporuje teórii fyletického gradualizmu, ktorá hovorí o postupných, hladkých a spojitých zmenách vo fosílnom zázname.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Shermer, Michael (2002), "This View of Science", Social Studies of Science 32 (4): 489–525.
  2. Eldredge, N., Gould S.J. (1972). "Punctuated equilibria: an alternative to phyletic gradualism." In T.J.M. Schopf, ed., Models in Paleobiology. San Francisco: Freeman, Cooper and Company, pp. 82-115.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Stephen Jay Gould na anglickej Wikipédii.