Streľba v Šuranoch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Streľba v Šuranoch bol incident, ktorý sa odohral cez vianočné sviatky 1938 počas okupácie južného Slovenska. Incidentu prechádzalo obmedzovaniu národnostných práv zo strany maďarskej vlády a séria miestnych vzájomných slovensko-maďarských provokácií. Napätie nakoniec vyústilo do zákroku maďarských žandárov, počas ktorého bola zastrelená 18-ročná Mária Kokošová.

Priebeh tragédie[upraviť | upraviť zdroj]

Šurany boli v novembri 1938 na základe Viedenskej arbitráže pričlenené k Maďarsku. Maďarská vláda na južnom Slovensku likvidovala občianske a sociálne práva a obnovila hrubú odnárodňovaciu politiku, čo vyvolávalo odpor medzi miestnymi Slovákmi. Pred Vianocami vyústila nespokojnosť do otvorených protestov, na ktoré maďarské orgány reagovali represáliami, zatýkaním a následným fyzickým týraním.

Tragédii predchádzalo viacero udalostí, ktoré prispeli k nárastu napätia - rozohnanie slovenskej demonštrácie v Komjaticiach, kde Slováci požadovali znovupripojenie ku Slovensku, delegácia miestnych Maďarov k regentovi Horthymu, kde v mene všetkých obyvateľov vyjadrili spokojnosť s pričlenením k Maďarsku, vylepovanie protimaďarských plagátov slovenskými študentmi a séria vzájomných provokácií v miestnom kostole. Na Vianoce Slováci pri polnočnej omši odignorovali spev maďarskej hymny, ale zaspievali pieseň Hej, Slováci, ku ktorej sa pripojil celý kostol. Na to údajne zareagovali miestni maďaróni privolaním žandárskej hliadky, ktorá rozohnala dav streľbou do vzduchu. Nasledovala séria nočných zatýkaní a výsluchov spojených s bitím a týraním.

Na Druhý sviatok vianočný slovenskí veriaci odmietli kázeň v maďarčine a demonštratívnym kašľom prinútili kňaza prerušiť malú omšu. Pri veľkej omši sa potom zopakoval problém s hymnou. Pred kostolom následne došlo k zásahu maďarských žandárov, ktorí zastrelili mladé dievča[1] a rozohnali dav pažbami. Presný popis udalosti očitými svedkami sa líši (nesprávna manipulácia so zbraňou po jej zlyhaní pri streľbe do vzduchu, streľba po tom, čo sa niekto z davu snažil vytrhnúť žandárovi zbraň, streľba v ohrození davom a pod). Ešte tej istej noci maďarské orgány zatkli približne 50 osôb a obvinili ich z prípravy vzbury, ktorá mala byť organizovaná zo Slovenska.

Incident vyvolal na Slovensku veľký rozruch a mal aj politickú dohru. Nebol ani v záujme maďarskej vlády, ktorá ho chápala ako chybu, pretože prehlboval priepasť medzi Slovákmi a Maďarmi a znižoval šancu, že sa Slovensko po rozbití Česko-Slovenska pripojí k Maďarsku.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mitáč 2011, s. 143
  2. Mitáč 2011, s. 148

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Mitáč, Ján (2011), „Krvavý incident v Šuranoch na Vianoce 1938 v spomienkach obyvateľov mesta Šurany“, in Mitáč, Ján, Juh Slovenska po Viedeňskej arbitráži 1938 - 1945, Bratislava: Ústav pamäti národa, ISBN 978-80-89335-45-9 

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°05′19″S 18°10′57″V / 48,088712°S 18,182631°V / 48.088712; 18.182631