Sunshine Coast (Britská Kolumbia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Úžina Skookumchuck Narrows počas silného odlivu

Sunshine Coast je oblasť na južnom pobreží Britskej Kolumbie. Leží na východnom brehu úžiny Strait of Georgia, severozápadne od regionálneho okresu Metro Vancouver. Zahŕňa v sebe pobrežné oblasti regionálneho okresu Sunshine Coast.

Poloha Regionálneho okresu Sunshine Coast na pobreží Britskej Kolumbie
Fjord Desolation Sound má jedny z najstrmších svahov v Severnej Amerike

Aj keď je osídlená a často navštevovaná turistami, je oblasť Sunshine Coast dostupná pre motorové vozidlá iba s využitím trajektov. Z dôvodu strmého a neprístupného terénu nemá vybudovanú cestnú sieť, ktorá by ju spájala so zvyškom provincie. Oblasť na okolí rieky Powell, ktorá tiež leží na pevnine a je neprístupná po zemi, sa niekedy označuje za súčasť Sunshine Coast, zatiaľ čo väčšina ľudí používa toto pomenovanie iba pre polostrov Sechelt.

Medzi hlavné sídla na polostrove patrí Gibsons, ležiace pri terminále spoločnosti BC Ferries v Langdale, ktorý slúži pre plavidlá a trajekty z Vancouveru, ďalej Roberts Creek, Sechelt (stredisko obchodu v oblasti), Halfmoon Bay, Secret Cove a Pender Harbour (na jeho pobreží stoja luxusné domy bohatých a slávnych ľudí z celého sveta).

Na severnom konci polostrova, v meste Earl's Cove má kotvisko trajekt, ktorého trasa smeruje ďalej proti prúdu rieky Powell. Earl's Cove je v blízkosti úžiny Skookumchuck Narrows, kde ponad Skookumchuk, najväčšie prílivové pereje na svete prechádza prílivový prúd z úžiny Sechelt Inlet. Populárnou destináciou v oblasti je fjord Desolation Sound, ktorý leží za koncom diaľnice BC Highway 101. Diaľnica končí v blízkosti mesta Lund.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]