Symptotermálna metóda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Symptotermálna metóda (STM) je prirodzená metóda antikoncepcie. Svetová zdravotnícka organizácia formulovala svoje požiadavky na ideálnu metódu antikoncepcie takto: Musí zodpovedať celkovej psychickej, telesnej, kultúrnej a náboženskej situácii páru. Okrem toho by antikoncepčná metóda mala byť prijateľná, dostupná a lacná.

Slovo symptotermálna zahŕňa v sebe 2 slová: symptóm a termal. Symptóm = prirodzený príznak napr. hlieň krčku maternice alebo zmenu krčku maternice(cervix) / Termal = bazálna telesná teplota (BTT)[1]).

Sledovaním týchto prirodzených príznakov si žena vie určiť svoje plodné a neplodné dni vo svojom menštruačnom cykle bez vysokých nákladov. Táto metóda je známa už od antiky, ale len moderné znalosti našej doby zvýšili jej presnosť. Presnosť antikoncepcie určí PI (Pearl-Index, je marker bezpečnosti jednej antikoncepcii. Udáva, pre koľko žien zo 100 otehotnie v priebehu roka napriek tej antikoncepcii [2]). Symptotermálna metóda, správne vykonávaná, sa vyrovná hormonálnej antikoncepcii s rozdielom, že nemá žiadne vedľajšie účinky a je v úplnej harmónii so ženským telom / cyklom.

Symptotermálna metóda sa môže na jednej strane používať ako účinná a prirodzená antikoncepcia a na strane druhej ako veľmi úspešná metóda na prirodzené plánovanie rodičovstva [3]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HESSMANN-KOSARIS, Anita. Natürlich Verhüten ohne Pille. Lünen : systemed Verlag, 2010. S. 36.
  2. HESSMANN-KOSARIS, Anita. Natürlich Verhüten ohne Pille. Lünen : systemed Verlag, 2010. S. 19.
  3. Eva Šarközyová. PPR [online]. www.elep.sk. Dostupné online.