There is no alternative

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z TINA)

There is no alternative (skracované ako TINA, doslovný preklad niet alternatívy) bolo heslo, ktoré často používala britská konzervatívna premiérka Margaret Thatcherová. V ekonómii, politike a politickej ekonómii sa používalo v zmysle, že niet alternatívy voči hospodárskemu liberalizmu, teda že voľný trh, voľný obchod, a kapitalistická globalizácia sú najlepšími prostriedkami pre rozvoj modernej spoločnosti. Podľa hesla TINA je ekonomický liberalizmus jedinou platnou ideológiou, ktorá nám zostáva.

Používanie hesla sa objavuje už v 19. storočí (1851) u mysliteľa klasického liberalizmu Herberta Spencera.[1]

Minister vlády Norman St John-Stevas, jeden z popredných wets (označenie pre príslušníkov Konzervatívnej strany v 80. rokoch) prezýval Thatcherovú "Tina".

V roku 1992 vydal Francis Fukuyama knihu The End of History and the Last Man (Koniec dejín a posledný človek), v ktorej podobne argumentoval, že liberálna demokracia zvíťazila nad komunizmom a historický súboj medzi politickými systémami sa tým zakončil (hoci stále budú udalosti zapĺňať stránky novín).

Kniha spisovateľky Claire Berlinskej o Margaret Thatcherovej nesie názov There Is No Alternative s podtitulom Why Margaret Thatcher Matters.

Reakciu bolo heslo alterglobalistických a anitkapitalistických hnutí Another world is possible, ktoré si prisvojilo World Social Forum a taktiež Noam Chomsky v názve svojej knihy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Social Statistics [online]. 1851, [cit. 2013-01-18]. Dostupné online. (angličtina)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku There is no alternative na anglickej Wikipédii.