Teen Wolf

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Teen Wolf
Slovenský názov Teen Wolf
Originálny názov Teen Wolf
Žáner Dráma pre dospievajúcich
Horor
Nadprirodzený
Akčný
Romantický
Námet Teen Wolf (1985)

Jeph Loeb & Matthew Weisman

Krajina Spojené štáty
Pôvodný jazyk anglický
Počet sérií 6
Počet častí 100
Produkcia
Výkonný producent Jeff Davis
Marty Adelstein
René Echevarria
Tony DiSanto
Liz Gateley
Russell Mulcahy
Joseph P. Genier
Producent Tyler Posey
Blaine Williams
Dĺžka časti 40 – 43 minút (jedna časť)
Produkčná spoločnosť Adelstein Productions
DiGa Vision
First Cause, Inc.
Lost Marbles Television
MGM Television
Siesta Productions
Vysielanie
Pôvodné 2011 – 2017
MTV
Externé odkazy
mtv.com/shows/teen-wolf

Teen Wolf je americký nadprirodzený televízny seriál, ktorý vytvoril producent Jeff Davis pre stanicu televíznu stanicu MTV. Námet pobral z filmu z roku 1985, ktorý nesie rovnaký názov. Hlavnou postavou seriálu je Scott McCall (Tyler Posey), ktorý po premene na vlkolaka ochraňuje tak ako seba tak i svojich blízkych či svoje mesto Beacon Hills pred rôznymi bytosťami a inými hrozbami.

Teen Wolf mal premiéru 5 júna 2011 a skončil 24. septembra v roku 2017. Seriál obdržal predovšetkým pozitívne recenzie od kritikov a získal pomerne veľké množstvo ocenení. Najmä pri udeľovaní cien Teen Choice Awards, celkovo ich tam získal až 13.

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Teen Wolf sa zaoberá životom mladého Scotta McCalla, ktorý od detstva žije so svojou matkou Mellisou, ktorá pracuje ako zdravotná sestra vo fiktívnom kalifornskom meste Beacon Hills. Scott sa hneď v úvode stáva hlavným vlkolakom všetkých sérií, po tom ako ho v jednu noc pohryzne alfa vlkolak a jemu sa tak zmení celý život. Pohryznutie mu dá ale jednu výhodu, a to možnosť ochrániť svojich blízkych a rodné mesto Beacon Hills, ktoré je majákom pre nadprirodzené javy a bytosti.

Scott ma ako vlkolak možnosť rozvíjať svoje fyzické schopnosti a zmysly. No nie všetko ide ako po masle, musí ovládať aj živočíšne inštinkty, ktoré sú ale problémom, nakoľko sú umocnené pocitmi agresie a splnom Mesiaca. I keď to Scott nemá ľahké, buduje si romantické city k novej spolužiačke Allison Argentovej. Háčik je ale v tom, že Allison je dcéra Chrisa Agenta - lovca vlkolakov. Scottovi pomáha prežiť tento nový a neobyčajný život jeho verný priateľ Stilles, syn šerifa v Beacon Hills a rodený vlkolak Derek Hale.

Všetko to nadprirodzene, čo sa za posledné roky v mestečku Beacon Hills odohráva má ale i dopad na ďalších študentov. Po neúspešnej premene Lydie Martinovej, populárnej a bystrej študentke, sa Lydia dozvedá, že je banshee - posol smrti. Naopak Jackson Whittemore, hráč lakrosového tímu sa stane kanimou - jašterový netvor.

S pribúdajúcimi hrozbami sa k Scottovi a jeho pomaly sa rozrastajúcej svorke sa pridáva aj Isaac Lahey - beta Derekovej svorky, Ethan a Aiden - alfy, ktoré sa dokážu spojiť v obrovského vlkolaka, Malia Hale, ktorá ale netradične nemá podobu vlkolaka, ale kojota. Do Beacon Hills ale zavíta aj Kira Yukimura, ktorá postupom času zistí, že je kitsune - líškou. Vo 4. sérií sa prvý krát stretávame aj s Liamom Dunbarom - beta Scottovej svorky. A na záver prichádza do Beacon Hills aj Theo Raeken, Scottov a Stillesov starý známy.

Obsadenie a postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tyler Posey ako Scott McCall (1. – 6. séria) Bežný tínedžer, ktorého život sa ale v jeden deň úplne zmení. Po premene na vlkolaka spolu so svojim verným priateľom Stilesom odhaľuje nebezpečné spojitosti s nadprirodzeným, ktoré sa v Beacon Hills vyskytuje často. Scott sa postupom času stal "pravou alfou".
  • Dylan O’Brien ako Stiles Stilinski (1. – 6. séria) Stiles je Scottov najlepší priateľ už od detstva. I keď nemá žiadnu nadprirodzenú schopnosť, má talent na riešenie záhad. Má veľkú slabosť pre Lydiu Martinovú. Dylan O’Brien neskôr stvárnil aj Nogitsune - démon, ktorý Stilesa posadol a stal sa tak zápornou postavou 3B série.
  • Holland Roden ako Lydia Martin (1. – 6. séria) Populárne a obľúbené dievča na miestnej škole v Beacon Hills. Taktiež je dobrou priateľkou Allison Argentovej. Po neúspešnej premene na vlkolada Peterom Halom - strýkom Dereka Hala, zisťuje, že je o niečo viac a to banshee, ktorej schopnosti sa na nej začnú prejavovať
  • Crystal Reed ako Allison Argent (1. – 3. séria)/Marie Jeanne Valet (5. séria ako hosťujúca hviezda) Pochádza z rodiny lovcov vlkolakov, je Scottova prvá láska, no vyzdvihnúť sa musí najmä jej zaobchádzanie s lukom a šípmi, vďaka čomu svojím priateľom neraz pomohla pri boji s nadprirodzenými silami. M. J. Valet taktiež pochádza z rodiny Argentovcov, objavila sa len v jednej časti, v ktorej bolo viacej vysvetlené o nadprirodzenej bytosti zvanej La Bête du Gévaudan (beštia z Géveudan)
  • Tyler Hoechlin ako Derek Hale (1. – 4. séria, 6. séria ako hosťujúca hviezda) Je starší vlkolak pochádzajúci z poprednej rodiny Halovcov z Beacon Hills. Z počiatku nemal so Scottom a jeho svorkou dobrý vzťah, no ukázalo sa, že nie raz im bol nápomocný.
  • Colton Haynes ako Jackson Whittemore (1. – 2. séria, 6. séria ako hosťujúca hviezda)
  • Shelley Hennig ako Malia Tate/Hale (3. séria: vedľajšia rola; od 4. série hlavná rola)
  • Arden Cho ako Kira Yukimura (3. séria: vedľajšia rola; 4. – 5. séria: hlavná rola)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]


Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Teen Wolf (2011 TV series) na anglickej Wikipédii.B