Holland Rodenová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Holland Roden)
Holland Rodenová
Celé menoHolland Marie Roden
Narodenie 7. október 1986 (37 rokov)
Dallas, Texas, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2004 – súčasnosť

Holland Rodenová (angl. Holland Marie Roden; * 7. október, 1986, Dallas, Texas, USA) je americká herečka. Jej najznámejšou úlohou bola postava Lydie Martinovej, v televíznom seriáli Teen Wolf.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Rodenová sa narodila v Dallase v štáte Texas, kde navštevovala Hockaday School, súkromnú školu pre dievčatá. Pochádzala z lekárskej rodiny a špecializovala sa na molekulárnu biológiu a získala titul na UCLA, v odbore Women's Studies a tri a pol roka strávila v predmedicínskom vzdelávaní s cieľom stať sa kardiotorakálnym chirurgom. Neskôr školu zanechala, aby sa mohla venovať herectvu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku svojej kariéry, Rodenová hrala v epizódnych rolách, vo viacerých televíznych seriáloch.

Od roku 2011 do roku 2017 hrala v tínedžerskej nadprirodzenej dráme Teen Wolf, kde stvárnila Lydiu Martin. Televízny seriály získal pozitívne ohlasy filmových kritikov a bol úspešný.

V roku 2018 sa pripojila k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Channel Zero, kde stvárnila Zoe Woods, mladú ženu, ktorá bojuje s duševnou chorobou. V roku 2020 stvárnila hlavnú postavu vo filme Follow me a o rok neskôr, získala jednu z vedľajších úloh v televíznom seriály, Zákon gangu:Mayovia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Holland Roden na anglickej Wikipédii.