The Day Henry Met

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Day Henry Met...
Originálny názov The Day Henry Met...
Žáner animovaný seriál
Titulná pieseň Gary Gill
Krajina Írsko Írsko
Pôvodný jazyk anglický
Počet sérií 2
Počet častí 52
Produkcia
Dĺžka časti 5 minút
Vysielanie
Pôvodné 2015
Nick Jr.

The Day Henry Met je írsky animovaný seriál pre deti v predškolskom veku. Hlavnou postavou je zvedavý štvorročný chlapec Henry, ktorý každý deň stretne niekoho alebo niečo nové. V seriáli môžu rozprávať aj predmety, s ktorými sa Henry rozpráva o nových informáciách. Doposiaľ bola vyrobení 2 série.

Výťah[upraviť | upraviť zdroj]

Všetky epizódy seriálu sú postavené na rovnakom princípe: Epizóda sa začína, napríklad v epizóde Deň, keď Henry stretol futbalovú loptu, čítaním názvu epizódy deťmi.

V každej epizóde Henry prichádza k danej veci, s ktorou sa privíta, a pýta sa jej, ako sa má. Tak daná vec rozpráva o jej využitiach a možnostiach (napríklad, že futbalová lopta môže skákať, kotúľať sa...). Popritom sa Henry rozpráva o povolaniach s týmito vecami (napríklad futbalista, rozhodca). Podľa okolností sa Henry stáva nejakým povolaním, aby pomohol v situácii. Na konci každej epizódy Henry s vecami tancuje a spieva o tom, aký pekný deň s danou vecou a ďalšími priateľmi zažil. Potom ho zavolá jeho mama, veci poďakuje za zoznámenie sa a pekný deň a odchádza naspäť k mame.[1]

Poznávacia funkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Poznávacia funkcia seriálu sa preniesla aj do kresliacich hier na internete. Na stránke Nick Jr. sú uvedené obrázky daných scén zo seriálu pre vyfarbenie.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Na produkcii seriálu sa podieľali dve spoločnosti sídliace v DublineWiggleywoo ako produkčná spoločnosť a Monster Entertainment ako distribútor. Tie sa dohodli s riaditeľom spoločnosti Nickelodeon, že cenami ocenený seriál určený pre deti v predškolskom veku The Day Henry Met sa bude vysielať po celom svete. Tak Nickelodeon získal autorské práva na seriál a teraz ho predal do 177 častí sveta (napr.: Spojené kráľovstvo, Austrália...).

Seriál The Day Henry Met v súčasnosti má veľkú popularitu u predškolských divákoch na staniciach Nick Jr Australia, Nick Jr UK, Nick Jr Česká republika… Nickelodeon v súčasnosti vysiela 26 epizód a vyrába 2. sériu – nových 26 päťminútových epizód. Seriál bol predaný aj viacerým televíziám vo svete – RTÉ (Írsko), TV Ontario, Television Francaise Ontario a Knowledge Network (Kanada), Canal Plus (pre všetky francúzsky hovoriace oblasti na celom svete), ABC (Austrália), Kids TV (Kórejská republika), YLE (Fínsko), SVT (Švédsko) a HMH (USA). Hudba v seriáli znie v orchestrálnom podaní, čo je pre malé deti veľmi upokojujúce.

Charakteristika hlavnej postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Henry je malý inteligentný chlapec, ktorý sa túži každý deň naučiť sa niečo nové. Stretáva rôzne predmety a neskôr sa vžije do istého povolania, stane sa napríklad rozhodcom, rytierom, či hĺbkovým potápačom. Je otvorený novým priateľstvám, vďaka ktorým sa dozvedá nové informácie.

Steve Austin, animátor série, vytvára scény a postavy neuveriteľne realisticky, hoci nie sú dokonale nakreslené. Animácia vyzerá akoby bola načrtnutá ceruzkou, čo robí sériu viac komunikatívnu, pretože nič v živote nie je dokonalé. Susan Broe, producentka seriálu, včlenila množstvo rodinných a všedných tém tak, aby tento seriál zabavil každého diváka.

Poslaním seriálu je preskúmať všetko, čo život ponúka, a byť príjemným ku každému, s kým sa stretnete. Henry je príkladom človeka, ktorý sa teší zo života a správa sa ku každému s úctou a rešpektom, akoby sa mal správať každý.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Seriál bol nominovaný na Irish Film and Television Awards 2018 za Najlepší animovaný televízny seriál.
  • Seriál získal v roku 2016 cenu Irish Film and Television Awards za Najlepší animovaný televízny seriál.
  • Seriál v roku 2015 vyhral prestížnu cenu Pilcinella Award za Najlepšiu európsku spoluprácu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. youtube.com. Den kdy Henry potkal dinosauří kost [online]. 2018-11-03, [cit. 2019-06-10]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]