The Mothers of Invention

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skupina počas európskeho turné (17. október 1968)
Skupina v auguste 1971

The Mothers of Invention bola americká, kalifornská hudobná skupina vystupujúca v 60. a 70. rokoch 20. storočia (1964 – 1969, 1970 – 1971, 1973 – 1975), ktorej frontmanom bol Frank Zappa.[1]

Začínala pod menom The Soul Giants ako R&B kapela v zložení: Ray Collins, David Coronado, Ray Hunt, Roy Estrada a Jimmy Carl Black. Collins ponúkol Zappovi miesto gitaristu v kapele, pričom Zappa presvedčil jej ostatných členov, aby sa zamerali na pôvodnú tvorbu, čo malo zvýšiť ich šance na zisk kontraktu s hudobným vydavateľstvom. Pôvodný líder kapely Coronado sa obával, že prechod na pôvodnú tvorbu zníži ich šancu na zákazky a preto skupinu opustil. Následne Zappa prebral jeho pozíciu. Na deň matiek 9. mája 1965 kapela zmenila názov na The Mothers.

Po počiatočných ťažkostiach dosiahla kapela značnú popularitu aj komerčný úspech. Do širšieho povedomia vstúpila na kalifornskej undergroundovej scéne. V roku 1966 jej producent Tom Wilson ponúkol zmluvu s vydavateľstvom Verve Records, v ktorom kapela vydala album Freak Out!. Kvôli požiadavke vydavateľa sa názov skupiny zmenil na The Mothers of Invention (keďže boli k tejto zmene donútení okolnosťami, zvolili si názov podľa anglického príslovia necessity is the mother of invention – „nutnosť je matkou vynálezu“). V novembri 1966 kapela do svojich radov pribrala klávesistu Dona Prestona.

Následne skupina koncertovala v New Yorku, absolvovala turné po Európe a v lete 1968 sa vrátila do Los Angeles. V tomto období vydala kriticky uznávané albumy Absolutely Free (1967), We're Only in It for the Money (1968) a Uncle Meat (1969). Koncom roka 1969 Zappa kapelu rozpustil hlavne pre finančné dôvody.

V roku 1970 ju Frank Zappa znovuzaložil v zložení: Ian Underwood, Jeff Simmons, George Duke, Aynsley Dunbar and singers Mark Volman a Howard Kaylan. Obnovená kapela debutovala albumom Chunga's Revenge (1970), no v roku 1971 ju postihli dve nešťastia: Počas koncertu v kasíne vo švajčiarskom Montreux vypukol požiar, ktorý kapele zničil vybavenie. Následne na koncerte v Londýne fanúšik zhodil Zappu z pódia a spôsobil mu vážne zranenia, ktoré mu znemožnili koncertovať až do septembra 1972. Kapela teda zažila ďalší rozpad.

Poslednýkrát sa obnovila v roku 1973 v zložení: Frank Zappa, Ralph Humphrey, Sal Marquez, George Duke, Bruce Fowler, Tom Fowler, Ruth Underwood a Ian Underwood. V roku 1975 vydala svoj posledný album Bongo Fury.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The Mothers of Invention Songs, Albums, Reviews, Bio & More [online]. AllMusic, [cit. 2022-09-30]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]