The Statement of Randolph Carter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Výpoveď Randolpha Cartera
The Statement of Randolph Carter

Autor Howard Phillips Lovecraft
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Dátum 1. vydania originálu máj 1920 v časopise The Vagrant
Literárny druh krátka poviedka
Literárny žáner horor
Slovenské vydania knihy

The Statement of Randolph Carter (v preklade Výpoveď Randolpha Cartera, česky vyšlo ako Výpověď Randolpha Cartera) je poviedka amerického spisovateľa sci-fi a hororu Howarda P. Lovecrafta. Autor ju napísal v decembri 1919 a prvýkrát bola publikovaná v máji 1920 v časopise The Vagrant.[1] Hovorí o traumatickom zážitku Randolpha Cartera, študenta okultizmu, voľne predstavujúceho samotného Lovecrafta. Je prvou poviedkou, v ktorej sa táto postava objavuje a patrí do Lovecraftovho „Snového cyklu“.

Inšpirácia[upraviť | upraviť zdroj]

Lovecrafta inšpiroval vlastný sen, ktorý prepísal, pridal k nemu úvod, aby mala poviedka ucelenejší charakter, a upravil ho do formy policajnej výpovede.[2] Popis sna, ktorý mal Lovecraft, je možné nájsť v jednom z jeho listov Augustovi Derlethovi.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Poviedka je písaná v prvej osobe ako výpoveď jej hlavnej postavy, Randolpha Cartera, ktoré sa snaží popísať okolnosti zmiznutia svojho spoločníka, okultistu Harleyho Warrena. Jeho samého našli v bezvedomí na okraji slatiny Veľkých cyprusov.

Carter bol posledných 5 rokov Warrenovým najlepším priateľom a čiastočne sa podieľal na jeho okultných výskumoch. Na dôvod, ktorý ich oboch zaviedol do slatiny, si už nespomínal; len hmlisto si pamätal na nedávny rozhovor o mŕtvolách, ktoré nikdy nespráchnivejú a ležia v hroboch nedotknuté tisícky rokov a na zlovestnú knihu, napísanú jemu neznámym písmom, ktorú mu Warren pred výpravou ukazoval.
Spomína si, ako sa po polnoci ocitli na prastarom a opustenom cintoríne (nič podobné sa však v slatinách nenachádzalo). Tu vnikli do starobylej a rozpadávajúcej sa hrobky; do hlbín však zostúpil iba Warren. Ako spojenie použili poľný telefón.
„Z toho, čo ste čítal, ani z toho, čo som Vám hovoril, si nedokážete urobiť predstavu o veciach, ktoré tam uvidím a ktoré budem musieť vykonať. Je to neľudská úloha, Carter, a ja pochybujem, že by ju zvládol človek bez železných nervov a dokázal sa vrátiť späť živý a zdravý… v žiadnom prípade nemôžem také klbko nervov, akým ste, vziať so sebou do podzemia a vystaviť Vás nebezpečenstvu smrti či šialenstva.“
Po zostupe do hlbín Warren, predtým vystupujúci sebaisto a pokojne, postupne prepadá strachu a zúfalstvu: „Je to úplne mimo ľudskej predstavivosti - netrúfam si Vám to povedať - žiadny človek by toto nemohol poznať a zostať nažive - dobrý Bože! O tom sa mi nikdy nesnívalo!“, ktorý sa následne mení na hrôzu: „Carter! Pre Boha živého, zakryte doskou otvor a utečte odtiaľto! Rýchlo! Všetko nechajte tak a utečte - je to Vaša jediná šanca!“ Carter sa mu samozrejme chcel vydať na pomoc, no Warren to zúfalo odmieta: „Carter - rýchlo! Nemá to zmysel - musíte preč - lepší je jeden ako dvaja - tú dosku - ... Preklínam všetky tie diabolské veci - sú ich tu zástupy - Bože môj! Zdrhajte! Zdrhajte! ZDRHAJTE!!!“
Potom sa Warren odmlčal. Po niekoľkých minútach zúfalého volania do telefónu sa z neho ozval hlas, ktorý Carterovi zatemnil mozog a spôsobil, že si na ďalšie udalosti tej noci nepamätal. Popisuje ho takto: „Čo mám povedať? Môžem vám povedať, že to bol hlboký, dutý hlas, rôsolovitý, vzdialený, neskutočný, neľudský a zbavený telesnosti?“ A ten hlas povedal toto: „Ty blázon, Warren je mŕtvy!“

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Randolph Carter[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Randolph Carter

Randolph Carter je v poviedkách H. P. Lovecrafta jednou z najčastejšie sa objavujúcich postáv. An H. P. Lovecraft Encyclopedia kladie časovo udalosti v tomto príbehu po The Dream Quest of Unknown Kadath a pred "The Unnamable" alebo "The Silver Key".

V sne, ktorý bol pre túto poviedku inšpiráciou, bol Lovecraft v roli Randolpha Cartera.

Harley Warren[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Harley Warren

Harley Warren je záhadný okultista, ktorý zjavne zahynie počas prieskumu podzemnej krypty v slatine Veľkých cyprusov. Po jeho zmiznutí hovorí Randolph Carter polícii: „Posledných päť rokov som bol jeho najbližším priateľom a čiastočne som sa podieľal na jeho desivých výpravách do neznáma. ... Warren ma ovládal do tej miery, že som sa toho niekedy aj bál.“ Warren sám seba v kontexte poviedky označuje za človeka so „železnými nervami“.

Carter ho popisuje ako človeka, ktorý vlastnil „rozsiahlu zbierku ojedinelých, vzácnych kníh o zakázaných témach,“ väčšinu z nich zjavne v arabčine. Jedna z nich, "diablom inšpirovaná... napísaná písmom, aké som predtým ešte nikdy nevidel," sa podľa jeho názoru stala príčinou Warrenovho konca.

V sne, ktorý poviedku inšpiroval, bol Warrenom Lovecraftov priateľ Samuel Loveman. Loveman tiež figuroval v sne, ktorý sa stal podkladom básne v próze s názvom Nyarlathotep.

Warren je spomínaný aj v iných Lovecraftových príbehoch. V poviedke The Silver Key, je zmieňovaný ako "muž z juhu, ktorému sa vyhýbali a ktorého sa báli pre rúhavosti ktoré čítal v prehistorických knihách a hlinených tabuľkách prepašovaných z Indie a Arábie." V poviedke Through the Gates of the Silver Key Lovecraft odhaľuje, že pochádza z Južnej Karolíny a musí byť expertom na pôvodný jazyk starovekého himalájskeho národa Naacal.

Warren sa tiež spomína v sérii Briana Lumleyho Titus Crow, ako jeden z členov Bostonskej skupiny špiritistov.

Harleyho Warrena stvárnilo vo filmových adaptáciách poviedky viacero hercov, za najvýznamnejšieho z ich možno považovať Johna Rhys-Daviesa.

Spojitosti[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh obsahuje ranú zmienku neskôr bežnej Lovecraftovej témy - desivú cenu za vedomosti:

„A pokiaľ ide o podstatu nášho bádania - musím znovu opakovať, že mám porušenú pamäť? Pripadá mi milosrdné, že sa tak stalo, lebo toto bádanie mi naháňalo hrôzu a skôr som ním bol nechcene fascinovaný, než aby som ho vykonával z vlastného záujmu.“

Táto téma je najpovestnejšie vyjadrená v poviedke The Call of Cthulhu: "Myslím si, že najväčším milosrdenstvom na svete je neschopnosť ľudskej mysle uvedomiť si vo všetkej celistvosti všetko, čo v nej spočíva."

Randolph Carter a udalosti v "The Statement of Randolph Carter" sú kľúčovými elementmi románu na pomedzí fantasy, detektívky a hororu Cosa Nosferatu, v ktorom vystupujú hlavné postavy Eliot Ness a Al Capone, a ktorého dej je zasadený do Chicaga v 30-tich rokoch 20.storočia obkľúčeného nemŕtvymi Lovecraftovho "typu".

Film[upraviť | upraviť zdroj]

Poviedka inšpirovala viacero filmov:

Ostatné médiá[upraviť | upraviť zdroj]

  • "The Case Of Randolph Carter" je alternatívna fiktívna verzia príbehu s viacerými možnými koncami.[3]

Referencie a poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. STRAUB, Peter. Lovecraft: Tales. [s.l.] : The Library of America, 2005. ISBN 1-931082-72-3. S. 823.
  2. LOVECRAFT, Howard P.. The Call of Cthulhu and Other Weird Stories. [s.l.] : Penguin Books, 1999. ISBN 0-14-118234-2. Kapitola The Statement of Randolph Carter, s. 363. (po anglicky) Vysvetlivky od S. T. Joshiho.
  3. BIRK, Joshua. The Case Of Randolph Carter [online]. Joshua Birk, [cit. 2012-11-06]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku The Statement of Randolph Carter na anglickej Wikipédii.
  • LOVECRAFT, Howard Phillips. Hrobka. Praha : nakladatelství Plus, 2010, 1. české vydanie. ISBN 978-80-259-0051-2. Kapitola Výpověď Randolpha Cartera, s. 96-103. (česky)