Theodore E. Russell

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Theodore E. Russell
1. veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku
V úrade
16. december 1993 – 29. marec 1996
Predchodca - Ralph R. Johnson Nástupca
Biografické údaje
Narodenie1936
Virgínia, USA

Theodore E. Russell (* 1936, Virgínia, USA) je americký diplomat a prvý veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku (angl. U.S. Diplomatic chief of mission to Slovakia).

Pôsobil ako zástupca vedúceho pre medzinárodné vzťahy na škole U.S. Army War College v Pensylvánii. Jeho kariéra zahŕňa službu vo východnej a západnej Európe ako námestníka vedúceho pre európsku regionálnu politiku a ekonomické záležitosti na ministerstve zahraničných vecí Spojených štátov amerických a asistenta správcu pre medzinárodné aktivity v agentúre environmentálnej ochrany (angl. United States Environmental Protection Agency).

Po odchode z diplomatických služieb pôsobil ako politický a vojenský poradca pre mnoho vojenských cvičení, zameraných na stabilitu na Balkáne, Ďalekom východe, Strednom východe a v Južnej Ázii. Mnoho rokov tiež spolupracoval s nezávislou verejnoprávnou televíznou sieťou, kde pôsobil ako vedúci pre medzinárodné vzťahy.

Theodore E. Russell je zakladajúcim predsedom organizácie Priatelia Slovenska (angl. Friends of Slovakia). K jej členom patria osobnosti ako Eugene A. Cernan a Joseph T. Senko.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]