Traky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O slovenskej hudobnej skupine pozri Traky (hudobná skupina).
Larry King s trakmi
Džínsy s náprsenkou

Traky sú textilné alebo kožené pásy, ktoré sa nosia cez plecia, aby držali nohavice. Traky môžu byť elastické, a to buď úplne, alebo len na koncoch. Traky vytvárajú na chrbáte vzor podobný písmenu X alebo Y (podľa počtu kovových patentov). Zvyčajne sa pripájajú k nohaviciam buď pomocou kovových patentov alebo pomocou gombíkov. Väčšinou sú regulovateľné pomocou polohovacích praciek. Traky sa delia na dvoj-patentové (tzv. dual-clip) a na jedno-patentové (tzv. single-clip).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti bolo veľa predchodcov trakov v priebehu 300 rokov, ale prvé moderné traky boli vynájdené Albertom Thurstonom v roku 1822. Vtedy sa traky často nosili, pretože nohavice z konca 19. a zo začiatku 20. storočia mali vysoký strih a opasok by bol nepraktický. Po prvej sv. vojne sa traky používali menej, pretože muži si zvykli na opasky, ktoré mali s uniformou. Odvtedy sa traky nosili čoraz menej. Aj keď v 40. rokoch prišli opäť nohavice s vysokým strihom, traky boli menej rozšírené ako opasok.

Móda a nosenie trakov[upraviť | upraviť zdroj]

Traky väčšinou nosia Skinheads / Rude Boys / Punkáči / Emo rôznych farieb s hrúbkou 2 cm. Niektorí ich nosia len ako módny doplnok, t.j. nechajú ich visieť okolo pása. Traky nosia aj právnici, novinári, úradníci, hokejisiti, požiarnici, záchranári a robotníci. Väčšinou sa to považuje za faux pas, ak sa nosia traky a opasok spolu. Najskôr traky museli byť zakryté, napr. pod sakom, pretože sa považovali za spodnú bielizeň. No ešte pred vojnou si muži začali vyzliekať saká a kabáty na verejnosti, takže už nebol faux pas, ak niekomu bolo vidieť traky. Dokonca v roku 2008 opäť začína byť populárne nosiť traky, a to najmä v USA, Japonsku a v Anglicku. Prevládajú tenšie traky čiernej, bielej, červenej a ružovej farby, alebo s rôznou podtlačou (káro,lebky).

Nohavice na traky[upraviť | upraviť zdroj]

Nohavice na traky majú gombíky na uchytenie trakov buď z vonkajšej, alebo z vnútornej strany. Tieto nohavice nemajú slučky na uchytenie opaska. Ďalej existujú nohavice na traky (montérky,džínsy, menčestráky), ktoré majú náprsenku. Väčšinou to bývajú pracovné, tehotenské, lyžiarske nohavice, alebo nohavice pre deti a teenagerov.