Two World Financial Center

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
World Financial Center

Two World Financial Center je jeden z najväčších mrakodrapov v New Yorku, stojí na West Street medzi ulicami Liberty Street a Vesey Street vo finančnom dištrikte Lower Manhattanu. 44-poschodová budova má výšku 197 m a je duhá najvyššia v komplexe Svetového finančného centra. Má podobný dizajn ako Three World Financial Center až na strechu, ktorá je vo WFC2 kopula a vo WFC3 pyramída.

Okrem iných spoločností je budova centrála firiem Commerzbank, Deloitte & Touche, Merrill Lynch, Nomura Group, State Street Corporation and Thacher Proffitt & Wood, LLP. Je ukážkou postmodernistickej architektúry a navrhli ju Cesar Pelli & Associates a Haines Lundberg Waehler. Kancelársky priestor disponuje 231,000 m², skonštruovaná bola v roku 1986, stála $800 000 000.

Budova má podobný dizajn ako One Canada Square komplexu Canary Wharf v Londýne, pretože bola podobne ako Svetové Finančné centrum projektom kanadskej developerskej spoločnosti Olympia & York a obe stavby boli navrhnuté rovnakými architektmi.

Two World Financial Center bola poškodená padajúcimi troskami zo Svetového obchodného centra 11. septembra 2001, pre opravy bola uzavretá do mája 2002.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]