Ulsterská červená ruka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ulsterská červená ruka
Ulsterská vlajka s ulsterskou červenou rukou

Ulsterská červená ruka (ír. Lámh Dhearg Uladh) je symbol používaný v heraldike pre írsku provinciu Ulster. Je to otvorená pravá ruka červenej farby s prstami smerujúcimi nahor, palec držiaci rovonobežne s prstami a dlaňou smerom dopredu. Tiež je menej známa pod meno O´Niellova červená ruka. Jej počiatky by sa dali pripísať mýtickej írskej postave Labraid Lamh Dhearg z cyklu Fenian v írskej mytológií a tiež sa objavuje v iných mýtických príbehoch odovzdávajúcich sa z generácie na generáciu ústnym podaním. Symbol má korene v írskej galskej kultúre. V niektorých verziách je použitá ľavá ruka a/alebo s otvoreným palcom.

Mýtické korene[upraviť | upraviť zdroj]

Je všeobecne známe, že tento írsky galský symbol vznikol v pohanských dobách a bol najprv spojený s mýtickou postavou Labraid Lamh Dhearg z írskej mytológie.

Podľa jedného mýtu, Ulsterské kráľovstvo raz nemalo žiadneho právoplatného dediča. Z tohto dôvodu bolo dohodnuté, že sa uskutočnia preteky s loďami že "kohokoľvek ruka sa ako prvá dotkne brehu Írska, ten bude korunovaný za kráľa". Jeden potenciálny kráľ žiadal korunu tak, že keď videl že prehráva preteky, odrezal si ruku a hodil ju na írsky breh. A tak pravdepodobne červená farba reprezentuje skutočnosť, že bola celá od krvi.

Iný mýtus rozpráva o dvoch obroch ktorý medzi sebou bojovali. Jeden obor odrezal ruku tomu druhému a červený odtlačok rouky ostal na skalách.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Red Hand of Ulster na anglickej Wikipédii.