Víkend hokejbalových šampiónov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Víkend hokejbalových šampiónov je popredný hokejbalový turnaj na Slovensku, ktorého sa môžu zúčastniť majstri a vicemajstri regionálnych hokejbalových súťaží z celého Slovenska. Turnaj o titul "kráľa regionálnych hokejbalových líg Slovenska" sa bude v roku 2017 po piaty raz konať v Aréne 71 v Gajaroch.

Turnaj sa hrá podľa pravidiel Slovenskej hokejbalovej únie, systémom 5+1. Vo všetkých doterajších ročníkoch šlo o dvojdňové zápolenie popredných slovenských tímov. Mužstvá môžu nastúpiť iba s hráčmi, ktorých mali na súpiske v sezóne, v ktorej získali titul alebo v prebiehajúcej sezóne. Z tohto pravidla sú umožnené štyri výnimky.

Víkend hokejbalových šampiónov 2012

1. ročník[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý ročník sa v roku 2012 stal za účasti ôsmich mužstiev korisťou Havana Teamu Skalica, v drese ktorého nastúpili i zvučné mená zo slovenskej hokejbalovej extraligy. Druhé miesto získal majster Zohorskej hokejbalovej ligy (ZHbL) - Lizards Stupava a bronz putoval k majstrovi ligy z Trenčína (Marsboro Trenčín).

2. ročník[upraviť | upraviť zdroj]

Víkend hokejbalových šampiónov 2013 - víťaz Vikings Skalica

Druhý ročník v roku 2013 opäť najviac prial Záhorákom. Majster Skalickej hokejbalovej ligy - Vikings Skalica vo finále zlomil odpor zástupcu ZHbL HBT Slovan Bratislava a po roku tak opäť Skaličania triumfovali nad spojenou záhorácko-bratislavskou súťažou. Bronz si odniesli hráči z Prešova, ktorí až do semifinále nepocítili chuť prehry.

Konečné poradie:

  1. Vikings Skalica
  2. HBT Slovan Bratislava
  3. 3B Luky Sport Prešov
  4. HBC Farma Petržalka
  5. Bukovinka Zvolen
  6. Hurricanes Skalica
  7. KSD Nová Dubnica

3. ročník[upraviť | upraviť zdroj]

Víkend hokejbalových šampiónov 2015

Tretí ročník[1] sa hral za účasti desiatich mužstiev a po prvý raz v zimnom termíne - v januári 2015. V ňom sa karta po prvý raz obrátila a Záhoráci prišli o svoju nadvládu. Skalický zástupca - Indiáni Skalica totiž vo finále podľahli 2:3 (po polčase 1:2) Farme Petržalka a z titulu kráľ regionálnych líg sa tešil po prvý raz hviezdami nabitý zástupca ZHbL.

Konečné poradie:[2]

  1. Farma Petržalka
  2. Indiáni Skalica
  3. Univerzál Košice
  4. Lizards Stupava
  5. Vikings Skalica
  6. Haliganda Pezinok
  7. Hbk Krupina
  8. Bukovinka Zvolen
  9. Wolfs Senica
  10. Dream Team

4. ročník[upraviť | upraviť zdroj]

Štvrtý ročník Víkendu hokejbalových šampiónov sa konal počas víkendu 30. a 31. januára 2016, opäť v Gajaroch. Zúčastnilo sa ho rekordných dvanásť tímov z celého Slovenska[3]. Turnaj sa z tohto dôvodu po prvý raz hral novým systémom. Mužstvá boli rozdelené do štyroch skupín, po tri tímy. Víťaz skupiny si vybojoval postup priamo do štvrťfinále, zvyšné tímy čakalo osemfinále. Nervydrásajúce play-off prinieslo mnoho kvalitného hokejbalu. Prekvapením bol skorý a razantný koniec Prešovčanov, pred turnajom považovaných za jedných z favoritov. Skončili však už medzi osmičkou najlepších a to po výprasku 1:8 od Indiánov Skalica. Vo finále si to napokon rozdali finalisti z uplynulého ročníka - Indiáni Skalica a Farma Petržalka. Šťastie sa v roku 2016 usmialo na Skaličanov. Tí si pripísali celkové prvenstvo za víťazstvo 3:1 nad dosluhujúcim šampiónov. Tretie miesto vybojoval Havana Team za triumf 4:1 nad pozitívnym prekvapením turnaja Teamom Sharks zo Senca.

Individuálne ocenenia turnaja:

  • Najlepší hráč turnaja: Peter Danko (Farma)
  • Najlepší brankár turnaja: Branislav Černáček (Havana Team)
  • Najlepší strelec: Milan Sobol (Indiáni)

5. ročník[upraviť | upraviť zdroj]

Turnaj majstrov sa aj po piaty raz konal v Aréne 71 v Gajaroch, a to v dňoch 28. a 29. januára 2017. Nakoľko sa na poslednú chvíľu z turnaja odhlásil výber Fans Nitra, boja o titul kráľa regionálnych líg sa zúčastnilo jedenásť výberov z celého Slovenska, ktoré boli rozdelené do štyroch základných skupín.

V náročnej konkurencii si vybojovali priamy postup do štvrťfinále výbery: Farma Petržalka, Panthers Senica, Chili Pezinok a Indiáni Skalica. O ďalších postupujúcich rozhodovalo osemfinále. Do zoznamu ôsmich najlepších tímov napokon pribudli Paluto Luky Sport Prešov, Predators Poprad, Lizards Stupava a Hbk Krupina.

Vo štvrťfinále nebola núdza o prekvapenia a dovtedy mimoriadne suverénni zástupcovia skalického hokejbalu boli vystavení krutému faktu vyradenia. Indiáni neprešli cez Lizards Stupava, Senica skončila na štíte Popradčanov. Ešte napínavejšie boje ponúklo semifinále, v ktorom si vybojovali postup do finále zástupcovia Krupiny a Farma Petržalka. Z celkového víťazstva sa napokon tešili hráči Farmy, ktorá v nervydrásajúcom boji pokorila súpera 3:2 po samostatných nájazdoch a opäť získala titul kráľa regionálnych líg Slovenska. Tretie miesto vybojovali po nájazdoch Popradčania.

Individuálne ocenenia turnaja:

  • Najužitočnejší hráč turnaja: Marek Kanich (Farma)
  • Najlepší brankár turnaja: Matúš Vasil (Farma)
  • Najlepší strelec turnaja: Branislav Thron (Krupina)

6. ročník[upraviť | upraviť zdroj]

Víkend hokejbalových šampiónov sa v roku 2018[4] konal na novom pôsobisku. Po prvý raz sa o titul kráľa regionálnych líg bojovalo na severe Slovenska - v žilinskej hale na Bôriku, a to v dňoch 18. a 19. augusta 2018. Suverénom tohto ročníka sa stali hráči Farmy Petržalka, ktorí nedali žiadnemu zo súperov nárok na úspech. Bez jedinej prehry sa prebojovali až do finále, v ktorom zdolali veľkého rivala z I. SHbL Bratislava - Záhorie, Stupavu Lizards a pripísali si na konto ďalšie prvenstvo. Tretie mesto získal „domáci“ Mikomix, ktorý dokázal v napínavom súboji zlomiť odpor Liptákov - Funky Monkeys.

Poradie na prvých miestach:

  1. HBC Farma Petržalka
  2. ŠHBK Lizards Stupava
  3. Mikomix
  4. Funky Monkeys L. Mikuláš

Individuálne ocenenia:

  • Najlepší brankár: Marek Hrabinský (Funky Monkeys)
  • Najužitočnejší hráč turnaja: František Čičala (Mikomix)
  • Najlepší strelec: Miroslav Božík (Lizards Stupava)
  • Najlepší obranca: Jozef Minárik (Farma Petržalka)

7. ročník[upraviť | upraviť zdroj]

Siedme pokračovanie boja o titul kráľa hokejbalových regiónov bude opäť v Žiline. V dňoch 10. a 11. augusta 2019 do haly na Bôriku pricestujú mužstvá z ôsmich súťaží z celého Slovenska, aby bojovali o prestížnu trofej a zápis na putovný pohár. Turnaja sa zúčastní celkovo desať tímov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://hokejbaloveturnaje.sportvin.sk/liga/vhs/
  2. http://www.tophbl.sk/content/nede%C4%BEa-v%C3%ADkendu-%C5%A1ampi%C3%B3nov-boj-o-play-ide-na-pln%C3%A9-obr%C3%A1tky
  3. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2016-01-03]. Dostupné online. Archivované 2016-03-04 z originálu.
  4. Na Víkende šampiónov sa rozrástol počet ocenení [online]. tophbl.sk, [cit. 2019-08-05]. Dostupné online.