Výbuch (Odložený prípad)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Časť seriálu Odložený prípad
"Výbuch"
Séria I.
Epizóda č. 2
Pôvodné uvedenie 5. október 2003
Na Slovensku 20. január 2005
Scenár Jan Oxenberg
Réžia Paris Barclay
Prípad z roku 1983
Záverečná pieseň Bryan Adams - Straight From the Heart
Časti seriálu Odložený prípad

zvuk Výbuch (angl. názov časti - Gleen) je druhá časť prvej série seriálu Odložený prípad.

Anotácia[upraviť | upraviť zdroj]

Po dvadsiatich rokoch je otvorený prípad rodiny Deamerovcov z 19. mája 1983. Dcéra požiarnika žiada detektívku Lilly Rushovú o pomoc, chce vypátrať vraha mladej matky, ktorá bola usmrtená neznámym mužom. Ten ju odstránil po domácky vyrobenou bombou krátko pred tým, ako stihla vypovedať dôležité informácie na súde. Detektívi Rushová a Stillman majú plné ruky práce s objasňovaním ďalšieho zložitého prípadu.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh začína 19. mája 1983 v dome Deemerovcov. Dana Deemerová sa maľuje a jej manžel,Rob, sa oblieka. Dana chce vypovedať proti exhibicionistovi. Rob ju od toho odhovára. Napriek tomu, že príde vypovedať aj ďalších desať žien, Dana tam chce ísť, chce byť tá, ktorá ho zastaví. Prichádza ich dcéra, Gwen, a pýta otca, či ide hasiť oheň. Hovorí, že ide, berie ju na ruky a odnáša do izby.

Neskôr Dana berie zo stola vzadu na dvore prací prostriedok a v okamihu, ako ho zdvihne, všetko vyletí do vzduchu.

Prípad nie je uzavretý, ale je zatvorený v škatuli v archíve policajného riaditeľstva, a to iba po šiestich mesiacoch od nešťastia.

Lilly a Stillman prichádzajú na oddelenie. Stillman spomína Lorraine Loomisovú, ktorá prišla kvôli dcére svojho snúbenca, o Gwen. Hovorí, že jej matka bola zavraždená pred dvadsiatimi rokmi. Gwen a jej otca to neustále prenasleduje. Gwen prichádza na oddelenie, ale veľa si od toho nesľubuje. Lilly sa pýta na jej mamu. Ona hovorí, že ju zabil Albert Miller, perverzný úchylák, proti ktorému mala ísť svedčiť. Týždeň pred súdom jej vybuchla bomba v ruke a žila ešte 16 minút. A Millera ani nezatkli. Miller je teraz vo väzení za iný zločin, ale o tri dni má byť prepustený. Lilly si všimla, že ho Gwen už dlho sleduje. Lorraine hovorí, že sa Gwen správa ľahkomyseľne, volala do väzenia a vyhrážala sa mu. Chce s tým niečo urobiť, keď polícia nemôže. Lilly sa pýta na ten deň, čo si pamätá.

  • 1983

Gwen sa hrá v izbe s bábikami. Dana prichádza a hovorí, že ju príde o chvíľu učesať. Gwen sa ďalej hrá a zrazu počuje výbuch, zľakne sa a vybehne z domu.

  • 2003

Gwen spomína, že ju potom našla a hovorí, že tam radšej nemala ísť. Lilly sa pokúsi nájsť stopu, a tak posunie Millerove prepustenie. Ale Gwen musí prestať s vyhrážkami.

Lilly sa stretáva na ceste do archívu s Jeffriesom a Verom. Tí idú pomáhať inému vyšetrovateľovi s vraždou. Chcú, aby šla aj ona, ale Lilly im hovorí, že má opäť prípad z archívu, pretože prípad už dlho čakal.

Rushová a Lassing sú v archíve. Dana Deemerová: v záhrade jej nastražili bombu. Najskôr v krabici, ktorá jej vybuchla rovno do tváre. Podozrivým bol Albert Miller, chronický sexuálny deviant a stredoškolský učiteľ, proti ktorému mala vypovedať, pretože sa pred ňou obnažil. Nevzniesli proti nemu obvinenia, pretože mu nedokázali, že bol na mieste činu a spojenie s obeťou. Teraz sedí za obscénne obnažovanie sa.

Prichádzajú za manželom Dany a bývalým požiarnikom. On sa obáva o Gwen, pretože sa nevyrovnala so stratou matky a žije v minulosti. Albert Miller sa Dane vyhrážal, no ona trvala, že bude svedčiť. Rob bol požiarnik a bol privolaný aj na svoju adresu...

  • 1983

Hasičské auto prichádza k domu, Gwen plače za mamou, pretože má „bobo“. Rob sedel pri jej tele dokým mu dovolili. Keď vstal dali mu obrúčku. Stále to neprekonal.

  • 2003

Lassing spomína požiarneho vyšetrovateľa, ktorý bol na mieste. Rob mu hovorí, že sa volá Frank Lawson.

Rushová prichádza na oddelenie a Vera hneď kričí, že má niečo zaujímavé, čo vyhrabali z databázy. Albert Miller mal tajomstvo, a to také, že od 78. do 82. pracoval v lete v baniach v Minnesote s výbušninami. Lilly chce zistiť, či tie výbušniny boli podobné ako z miesta činu, ale taký dôkazový materiál nemajú. Lilly chce urobiť na Millera „bu bu bu“.

Lilly a Chris prišli za Albertom Millerom. On sa sťažuje na Gwenine vyhrážky a tvrdí, že má psychickú chorobu, ktorú nemôže ovládať. Lilly spomína výbušniny v Minnesote. On hovorí, že len dal rozbušku do dynamitu, že nevie ako sa robia bomby. Keby to povedal v osemdesiatom treťom, bola by to samovražda. Hovorí, že to čo robí nie je správne, ale robí aj užitočné veci - trénoval slepeckých psov, nechce, aby ho potopili.

Lilly je na oddelení, má pochybnosti, že dôkazový materiál o výbušnine nikde nie je, preto zavolala experta na výbušniny. Vie, že na mieste dôkazy nájdu, pretože na takom malom priestore musia zostať zvyšky po materiáli.

Už sú pri dome. Louie Amante uxazuje, kde môžu byť dôkazy, ktoré vtedy prehliadli. Lilly a Chris sa stretávajú s Mariou Sanchezovou, ona bola ako prvá na mieste nešťastia. Lilly jej ukazuje fotku Alberta Millera. Maria hovorí, že vtedy mala povedať, že ho tam videla, aby pomohla spravodlivosti. Hovorí, že v ten deň o ôsmej ráno pustila psa a počula výbuch.

  • 1983

Výbuch. Na miesto prichádza Maria a vidí ako malá Gwen sa díva na zohavené telo matky a plače. Berie ju von. Cestou vidí zdvihnutý telefón, tak ho dáva na miesto. Vychádzajú von a prichádza Rob a hasiči.

  • 2003

Lilly si všimla, že vtedy telefón nespomenula. Možno ju vylákali telefónom. Do domu prichádza Frank Lawson, požiarny vyšetrovateľ. Vtedy vedeli, že šlo o výbušninu, nenašli nič, len pušný prach. Hovorí, že tá bomba nebola komplikovaná a dala sa zostrojiť aj podomácky. Amante volá Lilly, našiel zuhoľnatený kartón z krabice, kde bola bomba so zvyškami prachu a možno aj odtlačkov. Na miesto prichádza aj Rob. Chcel byť pritom, nevie, čo tu hľadajú. Všimol si, že je tam aj Lawson, nemajú dobré vzťahy, ale s výbuchom to nemá nič spoločné. Totiž Lawson kedysi šiel po jeho žene.

Lilly si prezerá na oddelení fotografie. Prichádza Vera a hovorí, že získal spisy s telefónnymi číslami hovorov, ale nenašiel nič. Prichádza Amante, nenašiel ani jeden odtlačok, ale kúsky kartónu poskladal dohromady a zistili, že bomba bola v pracom prášku „Gleen“. Lassing vyťahuje fotku Dany v kuchyni. Na poličke bol ten istý prášok. Musel to byť niekto, kto tam chodieva, čiže Miller to byť nemohol.

Detektívka prichádza na prepustenie Alberta Millera, kde sú aj Gwen, Rob a Lorraine. Gwen vyvádza, nechápu, prečo ho prepúšťajú. Lilly vysvetľuje, že podľa dôkazov, ktoré našli, to nemohol spraviť on. Hovorí, že týmto neprestáva pracovať na prípade, že urobí všetko, čo bude možné.

Vera prešiel telefónne záznamy trikrát a nenašiel žiadny záznam z toho rána, ale našiel deväť hovorov v tom mesiaci, kedy Dana umrela. Volal tam Lawson, a to vždy, keď nebol Rob doma.

Lilly prichádza k Lawsonovi do práce. Naväzuje tému vzťahu k Robovi. On hovorí, že vychádzali spolu. Lilly spomína deväť nezáväzných telefonátov. Frank hovorí, že ich manželstvo sa rozpadávalo. Dana mu hovorievala všeličo. Jej svokra bola prísna. Stali sa kamarátmi. Lilly sa pýta, či sa do nej zamiloval

  • 1983

Dana Frankovi hovorí o Robovej matke, že bola u nich a so zápisníkom v ruke ju pozorovala. Vraj to bol trest za včerajšok, kedy šla von bez obrúčky, keď si ju zabudla dať potom ako pracovala v záhrade. Takmer sa pobozkali, ale Frank sa ovládol.

  • 2003

Frank si spomína, že keď umrela, Rob myslel len na tú obrúčku, už počas oživovania hľadal obrúčku. Ale napriek tomu si Frank myslí, že to on neurobil. Lilly mu oznamuje, že Miller to nespravil. On hovorí, že boli obaja v práci, Rob hore a Frank dole. Lilly sa pýta na telefón. Hore vraj nebol. Nemohol ani vyjsť von ani zavolať, vedel by o tom. Lilly ale podozrieva jeho, pretože on mohol.

Lilly, Chris a Stillman tvoria na oddelení možné verzie, Stillman navrhuje sa zamerať aj na Roba, aj na Franka. Lilly pracuje aj cez noc, prípad chce nakopnúť, pretože zdochýňa. Lilly si zohnala bankové výpisy, ráno sa chváli šéfovi, že našla trvalé príkazy z Robovho účtu v hodnote 200$. Boli to alimenty pre Adrianu Martinovú. Robert nespomenul druhú ženu.

Lilly a John teda idú za Adrianou. Ona hovorí,že bol náladový, sledoval ju, všetko kritizoval, bol majetnícky, nakoniec jej otec otvoril oči a rozviedla sa s ním, ale nechal ju až keď mu vrátila obrúčku. Lilly zvoní mobil - našli ďalšiu bývalú manželku.

Tá bola s ním iba dva roky, pretože bola na dne. Hovorí, že bol autoritatívny a majetnícky. Raz bola na večeri s bývalým spolužiakom, on jej potom zobral a zničil obrúčku v dieľni, kde robieval amatérske rakety.

Lilly volal Albert Miller, Gwen si ho vystopovala. Poškodila mu auto. Lilly mu verí, že to nebol on, Albert však nechce, aby šla do väzenia, ale musí sa ovládať. Nepodá na ňu žalobu, ale chce mať od nej pokoj. Lilly nastupuje do policajného auta, kde sedí Gwen. Hovorí o bombe v Gleene. Pýta sa, či si nepamätá na telefonát, ktorý mala Dana ráno, a o ktorom nie sú z neznámych dôvodov záznamy. Hovorí, že všetko smeruje k jej otcovi - hádky, dve iné manželky, obrúčky, autoritatívnosť, rakety. Gwen sa rozplače a vtom otvorí auto Rob a berie ju domov. Lilly chce hovoriť s Lorraine, ale Rob jej to nedovolí. Lilly si všimne, že sa už zasnúbili. Rob nechce už Lilly nikdy vidieť.

Lilly a Chris prichádzajú za Gwen domov, jej otec nie je doma. Hovorí im, že si prezrela pivnicu, bojí sa udať otca. Gwen stále myslí na mamu, vidí ju v kaluži krvi. Lilly sa pýta na dôkazy, ona vyťahuje prístroj, s ktorým sa sa telefonovať bez záznamov.

  • 1983

Gwen, Dana a Rob majú tento prístroj a volajú do Anglicka a Francúzska len tak zo zábavy.

  • 2003

Robov otec opravoval telefóny. Gwen sa pýta, prečo ju zabil.

Rob a Lorraine oslavujú zásnuby v reštaurácii, kam prichádza Lilly a Nick Vera s Gwen. Lilly hovorí Lorraine o nevydarených manželstvách, Gwen jej pri inom stole hovorí podrobnosti. On chce vedieť, o čom sa rozprávajú, oni mu odpovedajú, že o ňom a jeho raketách. Lilly spomína Adrianu a Colleen, jeho bývalé manželky, ktoré včas unikli, ktoré neodvrávali ako Dana, ktoré neboli až také tvrdohlavé.

  • 1983

Rob vchádza do záhrady s Gleenom a dáva ho sa stôl, vyťahuje z neho rozbušku a odchádza. V práci otvoril rozvodnú skrinku a telefonuje domov tak, aby nebol o telefonáte žiaden záznam. Ospravedlňuje sa. Hovorí, že má pre ňu prekvapenie, vzadu na na dvore na stole. Chce,aby si ho šla pozrieť, že počká na linke. Po chvíli počuje už iba silnú explóziu. Balí veci a začína sa prezliekať do uniformy, lebo vie, že ich čoskoro niekto zavolá na jeho adresu.

  • 2003

Lilly chce dať Robovi putá, ale schová ich, keď uvidí malú Gwen. Lorraine a Gwen sa na neho pozerajú uplakanými očami. Potom vyvádzajú Roba z reštaurácie cez terasu, kde Gwen uvidí „ducha“ svojej matky. Na mieste je aj Frank Lawson, ktorý „ducha“ tiež uvidí a Danu vidí aj Lilly.

Výroky[upraviť | upraviť zdroj]

Znechutená Gwen a Lilly:

... a toho Millera ani nezatkli!
Nie vždy to vyjde...
Ja viem!
... na prvýkrát.

Vera, Lilly a Jefries o prípade:

Koľko ročný?
Dvadsať
To by ešte pokojne pár dní počkalo, nemyslíš?
Čakal už dosť dlho.

Miller a Lassing:

Mám NSS - nutkavé sexuálne správanie. To je psychiatrická diagnóza. Vôbec by nemala byť trestná.
Prechádzali ste sa nahý po dievčenskom gymnáziu. To by nemalo byť trestné?

(pri odchode) „Úspešný boj s nutkaním.

Louie Amante, expert na výbušniny a Lilly:

O mesiac som tvoj.
A čo zajtra?

Rob a Lilly:

Čo tu hľadáte?
Zvyšky výbuchu.
Po dvadsiatich rokoch?
Som optimistka.

Lilly a Gwen:

Nič vám zaručiť nemôžem, ale tohto prípadu sa nevzdávam.
Prečo Vám máme veriť? Vôbec Vás nepoznáme!
Veď práve! To by ste vedeli, že som ešte len začala.

Rob a Lilly:

Čo ste natárali dcére?
Mám vraha jej matky, ako chcela.
Nevymyli ste jej mozog?
Neviem ľudí manipulovať ako Vy.

Lilly, Nick Vera a Rob o bývalých manželkách:

LMali šťastie, unikli včas.
NAsi neodvrávali ako Dana.
LAsi neboli až také tvrdohlavé.
RPri vás len amatérky.
LPresne tak. Mám vlastné názory a predstavy a nemusia byť také isté ako vaše. Som presne taká baba, aká vás rozčuľuje, Rob, akú by ste najradšej vyhodili do vzduchu.
RFlirtovali by ste s kamošmi manžela?
LMožno.
ROdvrávali matke, urážali ju?
LS radosťou.
RZ každej debaty by ste rozpútali poondianú tretiu svetovú?
LA navyše by som učila svoju dcéru, aby bola presne taká istá ako ja.
RA ty to znesieš?“ (Verovi)
NTvrďaska.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

  • Yes - Owner of a Lonely Heart (úvodná scéna)
  • Spandau Ballet - True (Gwen sa hrá s bábikami)
  • Thompson Twins - Hold Me Now (Dana sa zdôveruje Frankovi)
  • Bonnie Tyler - Total Eclipse of the Heart (Rob dáva bombu do záhrady a v práci volá Gwen)
  • Bryan Adams - Straight From the Heart (záverečná scéna)