Výsadkár

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Výsadkár českej armády

Výsadkár (iné názvy: parašutista,[1] hovorovo paragán[2]) je príslušník výsadkového vojska.

Výsadkári sú príslušníci vojenských jednotiek cvičených v parašutizme. Sú využívaní na získanie taktickej výhody, keďže môžu byť vysadení zo vzduchu priamo na bojisko alebo územie obsadené nepriateľskými jednotkami, či na miesta nedostupné po zemi. Výsadok prebieha vyskočením buď z lietadla alebo z helikoptéry a pristátím pomocou padákov.

Cvičenie amerických výsadkárov

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé pokusy vysadiť vojakov zo vzduchu sa datujú do čias prvej svetovej vojny (Alessandro Tandura). Skutočný rozvoj výsadkového vojska však nastal až v 30. rokoch 20. storočia v Sovietskom zväze a v Nacistickom Nemecku. V období 2. svetovej vojny tak vzniká nový druh armády – výsadkové vojsko. Veľmi intenzívne sa rozvíjalo aj v Anglicku. Počas 2. svetovej vojny sa tak stali výsadkári jednou z najmodernejších zložiek armády na svete.

Čestné miesto v dejinách výsadkárstva na Slovensku má aj obdobie rokov 19421944. V tom čase sa v Škole leteckého dorastu na letisku v Trenčianskych Biskupiciach začalo s výcvikom padákových strelcov Slovenskej armády. Počiatočná skupina 11 žiakov sa neskôr rozrástla na rotu padákových strelcov Slovenskej republiky. Hromadný zoskok výsadkárov SR sa uskutočnil na vojenskom cvičení v Žiline na Hájiku 30. októbra 1943. Po vypuknutí SNP rota pod vedením Juraja Meška zabezpečovala obranu letiska Tri Duby.[3] Výsadková brigáda bola vytvorená v Sovietskom zväze zo slovenských zajatcov zajatých pri Melitopole. Táto jednotka neskôr zasiahla do karpatsko-duklianskej operácie ako aj do bojov SNP. Výsadkové vojsko armády SR je v súčasnosti sústredené najmä v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kačala, Ján; Pisárčiková, Mária; Považaj, Matej, edi. (2003), „výsadkár“, Krátky slovník slovenského jazyka (4. dopl. a uprav. vyd.), Bratislava: VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, ISBN 80-224-0750-X 
  2. Hochel, Braňo (1993), Slovník slovenského slangu, Bratislava: HEVI, ISBN 80-85518-05-8 
  3. Mgr. Miroslav PECKO, História Žiliny - Z dejín letectva a parašutizmu v Žiline, 2005

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Výsadkár