Výstavy mačiek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Na výstavách mačiek sa vystavujú tie najlepšie mačky, a teda na veľkej výstave pravdepodobne budú všetky plemená mačiek a dokonca i vzácne druhy. Posudzuje sa tu farba očí, tvar hlavy a pod. Výstavy mávajú triedy v jednotlivých kategóriách, a tam by sa mal začiatočník zúčastniť.

História výstav mačiek[upraviť | upraviť zdroj]

Prvou chovateľkou čistokrvných, výstavných mačiek v USA bola pani Clinton Lockeová. Prvá veľká výstava mačiek sa konala v Crystal Palace v Londýne roku 1871. Medzi vystavovanými zvieratami boli dlhosrsté a britské krátkosrsté mačky. Prvá výstava mačiek v Severnej Amerike sa konala v New England a vystavovalo sa plemeno Maine Coon.

Kategórie na výstave[upraviť | upraviť zdroj]

Trieda mačiat[upraviť | upraviť zdroj]

Mačatá mladšie ako deväť mesiacov majú osobitné triedy pre všetky plemená. Súťažia so svojimi vrstovníkmi rovnakého plemena, pohlavia a farby srsti.

Trieda kastrátov[upraviť | upraviť zdroj]

Čistokrvné kastrované mačky alebo kocúry majú svoje osobitné otvorené triedy. Súťažia s ostatnými kastrátmi rovnakého plemena a posudzujú sa podľa rovnakých plemenných štandardov ako nekastrované zvieratá.

Trieda krížených domácich mačiek[upraviť | upraviť zdroj]

V tejto triede sa na výstave môžu zúčastniť vykastrované mačky neznámeho pôvodu a s neregistrovaným rodokmeňom. Pre tieto mačky nejestvujú žiadne oficiálne štandardy. Posudzujú sa na základe unikátnosti, neobvyklých kresieb a temperamentu.

Otvorená trieda[upraviť | upraviť zdroj]

Je najdôležitejšia zo všetkých tried. Na veľkých výstavách mačiek sú otvorené triedy pre všetky vystavované plemená. Aby sa mačka stala šampiónom, musí vyhrať v troch otvorených triedach na troch rôznych výstavách.

Posudzovanie mačiek na výstavách[upraviť | upraviť zdroj]

Vďaka záujmu o čistokrvné mačky v minulom storočí mohlo vzniknúť veľa plemien. Našťastie, v porovnaní s plemenitbou psov, mala málokedy táto plemenitba mačiek škodlivý efekt. Plemenné mačky sa posudzujú podľa plemenných štandardov, ktoré špecifikujú, ako by mal vyzerať ideálny exemplár príslušného plemena. Body sa prideľujú za vzhľad hlavy, očí, tela a srsti. Čistokrvné mača však treba zaregistrovať v príslušnej chovateľskej organizácii aby mohlo ísť na výstavy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Ja-Mačka, Andrew Edney, rok slovenského vydania 1994, nakladateľstvo CESTY Praha