Vŕtačka (náradie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dieťa používajúce vŕtačku pri výrobe police
ručná vrtačka

Vŕtačka je ručné náradie, ktoré sa používa na vŕtanie dier do dreva, kovu či iných materiálov, pomocou vloženého otáčajúceho sa nástroja - vrtáka. Vŕtačka pracuje na princípe súčasného rotačného (obvykle motorového) a prítlačného (osového, obvykle tlakom ruky) pohybu. Na upevnenie vrtáka k výstupnému rotoru vŕtačky slúži tzv. skľučovadlo. Ručná vŕtačka je obrábací stroj pre operácie vŕtanie konštruovaný do prenosného kompaktného tvaru, ovládaný rukou.

Rozdelenie[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa druhu pohonu vretena[upraviť | upraviť zdroj]

  • Mechanická ručná vŕtačka s upnutým vrtákom sa ručne pritláča k vŕtanému materiálu. Okrem svidríka, ktorý sa používa na diery do priemeru 2 mm, patrí k nim aj kolovrátok, ktorý je vhodný na vŕtanie dier v mäkkom materiáli a na zrážanie hrán dier. Výhodnejšie sú vŕtačky s ozubeným prevodom, ktorým možno vŕtať diery až do priemeru 10 mm. Pohonom vŕtačky je ľudská sila.
  • Elektrická ručná vŕtačka pre zabezpečenie výstupného rotačného pohybu používa elektromotor a teda elektrickú energiu. Napájanie je obvykle na štandardnú energetickú sieť 220V, alebo zo zabudovaného akumulátora. Používajú sa na vŕtanie dier do cca priemeru 25 mm v plnej oceli. Vreteno so skľučovadlom poháňa vstavaný elektromotor cez ozubený prevod umožňujúci efektívnejšie využitie sily elektromotora. Štandardnou výbavou elektrickej vŕtačky je možnosť zmeny smeru otáčania a elektronická regulácia rýchlosti otáčania. Niektoré vŕtačky sú vybavené vypínateľným príklepom (zariadenie generujúce údery v smere osi vrtáka) pre nenáročné vŕtanie do betónu. Zvláštnou kategóriou je vŕtacie kladivo, kedy sa rotačný pohyb elektromotora vŕtačky používa okrem pohonu vrtáka aj na pohon pneumatického mechanizmu, ktorý tlakom vzduchu vyvolá pohyb kladivka narážajúceho na vrták. Kladivá sa používajú na vŕtanie do kameňa a betónu až do priemeru cca 35 mm.
  • Pneumatická vŕtačka sa podobá elektrickej vŕtačke, líšia sa len použitým motorom. Menšie typy vŕtačiek majú otáčavý pneumatický motor s lopatkovým rotorom, väčšie typy majú piestový motor.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]