Vanguard TV3

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Explózia rakety Vanguard TV3 krátko po štarte na Cape Canaveral, 6. december 1957
Družica Vanguard 1A vystavená v National Air and Space Museum

Vanguard TV3 bol prvý americký pokus vyslať satelit na obežnú dráhu okolo Zeme. Bol to malý satelit na testovanie 3-stupňovej rakety Vanguard a štúdium vplyvu prostredia na satelit a jeho systémy na obežnej dráhe okolo Zeme. Taktiež bol určený na získanie geodetických údajov.

Jeho pokus o štart 6. decembra 1957 bol neúspešný. Motor sa zapálil a raketa začala stúpať, ale 2 sekundy po vzlietnutí vo výške asi 1,2 metra raketa stratila ťah a spadla späť na štartovaciu rampu. Tým sa palivové nádrže roztrhali, palivo sa vznietilo a vybuchlo. Raketa bola zničená a štartovacia rampa sa poškodila. Družica Vanguard 1A bola vymrštená do vzduchu a pristála neďaleko. Jej vysielače stále vysielali signál o polohe, avšak družica bola neopraviteľne poškodená a nedala sa znovu použiť. Je vystavená v National Air and Space Museum.

Presná príčina havárie sa nikdy nezistila. S najväčšou pravdepodobnosťou bolo príčinou zlé tesnenie medzi palivovou nádržou a raketovým motorom. Ďalej mohlo ísť o prerušenie palivového prívodu, alebo nízky tlak, ktorý dovolil horiacemu palivu vrátiť sa spať do palivovej nádrže.

Technické parametre družice[upraviť | upraviť zdroj]

Hmotnosť užitočného zaťaženia rakety bola 1,36 kg. Družica mala podobu hliníkovej gule s priemerom 152 mm. Obsahovala vysielač s výkonom 10 mW, ktorý vysielal na frekvencii 108 MHz a napájala ho ortuťová batéria; ako aj vysielač s výkonom 5 mW, ktorý vysielal na frekvencii 108,03 MHz a napájalo ho šesť solárnych panelov pripevnených na tele družice.

Vysielače boli primárne určené na určovanie pozície a získavanie inžinierskych dát, ale slúžili aj na meranie hustoty elektrónov medzi družicou a pozemnou stanicou. Vanguard tiež niesol dva termistory na zisťovanie vnútorných teplôt v družici kvôli ďalšiemu zlepšeniu efektívnosti termálnej ochrany.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Vanguard TV3

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]