Vlajka štátu Michigan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka štátu Michigan
Štandarda guvernéra štátu Michigan

Súčasná vlajka štátu Michigan bola prijatá v roku 1911, a je už treťou vlajkou v poradí.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Vlajka má tmavo modrý list, v ktorého strede sú umiestené všetky prvky, ktoré obsahuje vnútorný kruh veľkej pečate tohto štátu. Ide o modrý štít, s nápisom TUEBOR („Budem obhajovať“), zobrazujúci muža so zbraňou v ruke stojaceho na zelenom brehu jazera pri východe slnka, ktorý držia dvaja štítonosiči vapiti a los. Nad štítom je heraldicky vpravo hľadiaci symbol Spojených štátovorliak bielohlavý, ktorý v pazúroch drží zväzok šípov a olivovú ratolesť. Nad ním je červená stuha s bielo napísaným heslom v latinčine: E PLURIBUS UNUM („Z mnohých jeden“). Pod štítom je naopak biela stuha opäť s latinským heslom: SI QUAERIS PENINSULAM AMOENAM CIRCUMSPICE („Pokiaľ hľadáte príjemný polostrov, dívajte sa okolo seba“). Tato vlajka bola zavedená roku 1911 a v poradí ide o tretiu vlajku Michiganu.

Sľub vernosti[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasný sľub vernosti vlajke Michiganu, ktorého autorom je Harold G. Coburn, bol prijatý zákonom v roku 1972.[1]

I pledge allegiance to the flag of Michigan, and to the state for which it stands, two beautiful peninsulas united by a bridge of steel, where equal opportunity and justice to all is our ideal.[2]
Sľubujem vernosť vlajke Michiganu a štátu, ktorý predstavuje, dvom krásnym polostrovom spojenými oceľovým mostom, kde rovnosť príležitostí a práv pre všetkých je naším vzorom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Act 165 of 1972 Pledge to State Flag in Michigan Compiled Laws
  2. Flags Of The World - Michigan (U.S.) - State Pledge

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]