Vodárenská veža (Prešov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 21.246711749563506 {{{2}}}

Exteriér Vodárenskej veže v Prešove, na prízemí kaviareň Veža.
Výhľad z Vodárenskej veže na historické centrum Prešova.
Interiér Vodárenskej veže

Vodárenská veža je jedna z verejnosti prístupných vyhliadkových veží v meste Prešov. Ide o jednu z najvýznamnejších technických pamiatok v rámci mesta.[chýba zdroj]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vodárenskú vežu navrhol architekt Viliam Glasz (1882 – 1957), narodený v Segedíne v Maďarsku. V Prešove sa usadil okolo roku 1910 a veža patrí medzi jeho prvé stavby, ktoré na území mesta postavil. Staviteľom bol Zajac z Prešova. Presný dátum výstavby vodárenskej veže sa aj napriek archívnemu bádaniu nepodarilo zistiť. Z publikovaných článkov o vodárenskej veži a z archívnych podkladov sa vznik veže datuje po roku 1910 a pred rokom 1918.

Vodárenská veža bola postavená v prvej polovici 20. storočia ako súčasť projektu vodovodnej siete. Nachádzal sa na nej rezervoár s objemom 350 metrov kubických. Podľa všetkého slúžila na akumuláciu úžitkovej vody. Objekt, ktorého výška je 29 metrov, sa neskôr prestal používať na pôvodné účely, bol prestavaný. V dolnej časti veže vybudovali reštauráciu s obchodom a na jej vrchole vznikli presklené vyhliadkové priestory. Od roku 1990 však veža ostala nevyužívaná a chátrala.

Súčasnosť a prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 5. novembra 2013 bola úspešne ukončená kompletná rekonštrukcia Vodárenskej veže, ktorá je tým pádom opäť prístupná širokej verejnosti ako vyhliadková veža. V tom istom roku bola veža zaradená aj medzi hmotné nehnuteľné pamätihodnosti mesta Prešov. Rekonštrukcia vodárenskej veže za 200-tisíc eur bola spoločnou investíciou prešovskej radnice a Prešovského samosprávneho kraja.

Vodárenská veža, ktorá je vysoká 29 metrov, je situovaná uprostred trojuholníkového Námestia Národného povstania, v mestskej časti Táborisko, východne od historického centra Prešova, a teda už mimo mestskej pamiatkovej rezervácie. Od rekonštrukcie až do súčasnosti je v správe mestskej spoločnosti Prešov Real. V podnoži veže, ktorej pôdorysná dispozícia kopíruje trojuholníkový tvar námestia, sa nachádza spoločenský salónik a kaviareň s rovnomenným názvom „Veža“, kde je zároveň možné zakúpenie vstupeniek priamo na vežu. Na jej zdolanie je potrebné vyšliapať 135 schodov, avšak vo veži sa nachádza aj výťah so zastávkami na jednotlivých poschodiach. Za pekného počasia je možné z najvyššej terasy veže vidieť dokonca aj Vysoké Tatry. V priestoroch veže je možnosť usporiadať aj rôzne vernisáže a výstavy, rodinné oslavy, promócie, kary, firemné a iné spoločenské akcie, pričom samotné priestory kaviarne so salónikom disponujú kapacitou 60 osôb. V súčasnosti ide o jednu z najvýznamnejších technických pamiatok na území mesta Prešov a svojim výhľadom láka ako domácich, tak aj zahraničných návštevníkov.

Prevádzka Vodárenskej veže je zabezpečená celoročne. Veža je otvorená v pracovné dni od 11:00 do 21:00 a cez víkendy od 14:00 do 21:00.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]