Rozhľadňa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eiffelova veža v Paríži
Nový most v Bratislave
Krupinská Vartovka, protiturecká pozorovacia veža zo 16. storočia
Vyhliadková veža na vrchu Hradová v Košiciach
Turistická rozhľadňa na Veľkom Lopeníku v Bielych Karpatoch

Rozhľadňa alebo vyhliadková veža je verejnosti prístupná stavba s vyhliadkovým priestorom nad úrovňou okolitého terénu a porastu, najčastejšie umožňujúca panoramatický 360° rozhľad. Môže byť vybudovaná ako samostatná účelová stavba, prípadne ako súčasť inej stavby, napr. kostola, vysielača, piliera, chaty a pod. Samostatné rozhľadne majú najčastejšie tvar veže, vybudovanej z kameňa, dreva, železa, alebo kombinácie materiálov.

Mestské rozhľadne umožňujú panoramatický rozhľad na mesto a nachádzajú sa buď priamo v meste, alebo v bezprostrednom okolí. Typickými mestskými rozhľadňami sú napr. Eiffelova veža v Paríži, Petřínska rozhľadňa v Prahe, alebo reštaurácia na Novom moste v Bratislave.

Turistické rozhľadne sa zvyčajne nachádzajú na vrchoch a iných vhodných miestach, odkiaľ nie je prirodzený panoramatický výhľad kvôli porastu alebo tvaru terénu. Budujú ich najčastejšie regionálne samosprávy, lokálne spolky, niekedy aj jednotlivci.

Význam[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem zvýšenia turistickej atraktivity lokality majú rozhľadne aj významný spoločenský a duchovný rozmer – na ich výstavbe a udržiavaní sa často spolupodieľajú ľudia so širokého okolia a rozhľadňa slúži ako miesto pre stretávanie sa, cieľ prechádzok, výletov, miesto konania osláv a pod. Aj samotné otváranie novovybudovanej či zrekonštruovanej rozhľadne a následné výročia bývajú často významnými regionálnymi spoločenskými udalosťami.

Rozhľadne, v krajine už zďaleka dobre viditeľné, plnia aj reprezentatívny účel – demonštrujú schopnosti, zviditeľňujú a prinášajú prestíž ich tvorcom a celému regiónu.

Niektoré rozhľadne majú tiež zaujímavé architektonické riešenie (napr. mnohé z rozhľadní v Česku), prípadne významnú historickú hodnotu (napr. Vartovka v Krupine, postavená pred rokom 1564, slúžiaca ako protiturecká pozorovateľňa, alebo rozhľadňa na Sitne, pôvodne postavená grófom Kohárym v roku 1736, po požiari obnovená v roku 1886).

Rozhľadne na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam rozhľadní na Slovensku

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Rozhľadne

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]