Vojtěch Jarník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vojtěch Jarník
český matematik
Vojtěch Jarník
Narodenie22. december 1897
Praha, dnes Česko
Úmrtie22. september 1970 (72 rokov)
Praha, dnes Česko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Vojtěch Jarník

Vojtěch Jarník (* 22. december 1897, Praha, dnes Česko – † 22. september 1970, Praha, dnes Česko) bol český matematik. Považuje sa za jedného z najvýznamnejších českých matematikov 20. storočia. Zaoberal sa najmä teóriou čísel a matematickou analýzou.

Je známy hlavne vďaka Jarníkovmu algoritmu (tiež nazývaný Primov algoritmus) na hľadanie minimálnej kostry grafu a jeho dodnes používanej učebnici matematickej analýzy.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Na vysokoškolské štúdium nastúpil Vojtěch Jarník roku 1915 (štúdium matematiky a fyziky) na Karlovej univerzite v Prahe. Štúdium ukončil rokoch 1919 – 1920, v roku 1921 získal doktorát. Už počas štúdia pracoval ako učiteľ na vysokej škole technickej v Brne, neskôr na univerzite v Prahe. Isté obdobie študoval aj na univerzite v Göttingene.

V roku 1929 bol na Karlovej univerzite menovaný za mimoriadneho profesora, v roku 1936 aj za riadneho profesora. Na tejto univerzite pôsobil až do svojho odchodu do dôchodku roku 1967. Po vzniku Československej akadémie vied bol roku 1952 menovaný za akademika, pričom v nej bol prvý predseda matematicko-fyzikálnej sekcie. Zomrel roku 1970 v Prahe.

Práca[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnými oblasťami záujmu Vojtěcha Jarníka boli teória čísel a matematická analýza. O druhej menovanej oblasti napísal mimoriadne kvalitnú štvorzväzkovú učebnicu, ktorá sa napriek svojmu veku (prvý zväzok vyšiel roku 1938) bežne používa dodnes.

Jarníkov algoritmus[upraviť | upraviť zdroj]

Azda najväčším Jarníkovým prínosom do sveta matematiky bolo objavenie Jarníkovho algoritmu. Ide o grafový algoritmus na hľadanie minimálnej kostry grafu, ktorý sa dodnes radí medzi najefektívnejšie a najelegantnejšie implementovateľné algoritmy s týmto účelom.

Tento algoritmus o veľa rokov neskôr, znovu, nezávisle od Jarníka, objavil Robert Prim, a preto sa častejšie nazýva práve Primov algoritmus (hoci nesprávne). Týmto algoritmom sa inšpiroval aj holandský informatik Edsger Dijkstra, ktorý na základe neho vytvoril svoj Dijkstrov algoritmus na hľadanie najkratšej cesty v grafe (medzi oboma algoritmami vidno zreteľné analógie). A kvôli všetkým týmto historickým okolnostiam môžeme naraziť aj na pomenovanie tohto algoritmu ako DJP algoritmus (skratka mien Dijkstra, Jarník, Prim).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Jarníkov (Primov) algoritmus