Vojtech Spanyol

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vojtech Spanyol
slovenský očný lekár
Narodenie15. október 1883
Žilina, Slovensko
Úmrtie17. september 1980 (96 rokov)
Žilina, Slovensko

Vojtech Spanyol (* 15. október 1883, Žilina  – † 17. september 1980, tamže) bol slovenský očný lekár.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho otec bol Gabriel Spanyol (1845 – 1925) a matka Rozália rod. Freundová (1853 – 1917). Vojtech Spanyol sa narodil 15. októbra 1883 do židovskej rodiny, ktorá bola pôvodom zo Španielska, a je jednou z najstarších židovských rodín v Žiline. Na svet prišiel v meštianskom dome na terajšom Mariánskom námestí. Študoval na gymnáziu v Žiline, v Banskej Bystrici a v Szolnoku, kde roku 1902 maturoval, medicínu absolvoval na Lekárskej fakulte univerzity v Budapešti, kde roku 1907 dosiahol doktorského titulu MUDr. V Maďarsku zostal pôsobiť na dvoch rôznych očných klinikách, najprv v Budapešti, neskôr v Segedíne, kde získaval prax. V roku 1911 sa vrátil do Budapešti kde sa mu podarilo získať prostriedky na výstavbu nemocnice v Žiline. Po dostavbe nemocnice v roku 1914, sa stal primárom očného oddelenia a zároveň riaditeľom Štátnej nemocnice v Žiline.

Svoje zručnosti a schopnosti v oftalmológii ďalej rozširoval až sa zaslúžil o zlikvidovanie trachómu na Kysuciach. Stal sa zároveň aj zakladateľom staníc zameraných na prevenciu voči tomuto ochoreniu.

Bol zakladateľom a riaditeľom žilinskej oftalmologickej školy. Publikoval v domácich a zahraničných odborných časopisoch.

Napriek problémom s jeho rasovou príslušnosťou a politickým presvedčením v období druhej svetovej vojny, kedy bol penzionovaný, viedol nemocnicu až do roku 1962, a zaslúžil sa aj o jej ďalší rozvoj nie len v rámci očného oddelenia.

V dnešnej dobe je po ňom pomenovaná ulica ktorá vedie popred Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Slovenský biografický slovník
  • ŠTANSKÝ, P. - NOVÁK, M.: Uhorská kráľovská štátna očná nemocnica, Ulica V. Spanyola č. 43. Turistická informačná kancelária mesta Žilina, 2015, [ cit. 11.10.2019 ]. Dostupné na webovskej stránke: http://www.tikzilina.eu/uhorska-kralovska-statna-ocna-nemocnica-ulica-v-spanyola-c-43/
  • RNDr. PRIKRYL VILIAM, Ľ. CSc.: Vojtech Spanyol. Quark - Magazín o vede a technike, [ cit. 11.10.2019 ]. Dostupné na webovskej stránke: https://www.quark.sk/vojtech-spanyol/

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]