Votrelec: Covenant

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Votrelec: Covenant

Základné informácie
Originálny názov Alien: Covenant
Žáner Sci-fi
Horor
Triler
Dĺžka 123 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk Angličtina
Rok 2017
Dátum uvedenia Slovensko 18. máj 2017
USA 19. máj 2017
Spoločnosť 20th Century Fox
Scott Free Productions
TSG Entertainment
Brandywine Productions
Rozpočet 97 000 000 $
Zárobok 232 504 244 $
Filmový štáb
Réžia Ridley Scott
Scenár John Logan
Dante Harper
Produkcia Ridley Scott
Mark Huffam
Michael Schaefer
David Giler
Walter Hill
Hudba Jed Kurzel
Kamera Dariusz Wolski
Strih Pietro Scalia
Postupnosť
Predchádzajúci Prometheus (2012)
Nasledujúci Alien: Awakening
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Votrelec: Covenant je americký sci-fi triler film z roku 2017, ktorý zrežíroval Ridley Scott podľa scenára od Johna Logana a Dante Harpera. Film je pokračovaním filmu Prometheus (2012), druhým filmom z prequel série Votrelec, celkovo v poradí šiesty nakrútený film Votrelec a tretí, ktorý zrežíroval Scott. V hlavných rolách hrajú Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Carmen Ejogo a Demián Bichir.

Votrelec: Covenant mal celosvetovú premiéru 4. mája 2017 v Londýne, v slovenských kinách sa začal premietať 18. mája 2017 a o deň neskôr v USA.

Zápletka[upraviť | upraviť zdroj]

Posádka kolonizátorskej lode Covenant, ktorá má namierené do vzdialenej planéty ďalekej galaxie, zisťuje, že ich namiesto očakávaného raja v skutočnosti čaká temný a nebezpečný svet. Po odhalení hrozby, ktorá presahuje ich predstavivosť, sa pokúsia o útek.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Posádka kolonizačnej misie Covenant je prebudená z hibernácie z dôvodu poškodenia ich vesmírnej lode. Ich kapitán, Branson kvôli poškodeniu lode zahynie v ohni. Kapitánom lode sa stáva Oram. Ten sa rozhodne navštíviť blízku planétu LV 223, ktorá vykazuje lepšie známky podmienok pre život, ako ich pôvodný cieľ, Origae-6. Na tejto planéte sa dvaja členovia posádky nakazia spórmi, ktoré zapríčinia ich smrť a "vyliahnutie" nového druhu, Neomorphov. V poslednej chvíli ich zachráni android David z Promethea.

Oram neskôr zistí, že za týmito stvoreniami stojí samotný David. Ten mu ukáže prvé vajcia s facehuggermi, hovoriac, že potrebuje ešte niečo. Na kapitána Orama vyskočí facehugger. Neskôr sa z neho narodí prvý Xenomorph (tzv. Protomorph). Android Walter neskôr nachádza mŕtvolu Elizabeth Shaw z Promethea, ktorú David úmyselne zabil a vykonával na nej experimenty. Daniels sa rozhodne odísť z planéty LV 223, ale nevie nájsť Orama. Lope a Ricks hľadajú kapitána Orama. Na Lopea však vyskočí facehugger, ktorého Ricks rýchlo dostane preč z jeho tváre. Ricks je následne zabitý Xenomorphom, ale Lopeovi sa podarí utiecť. Medzi Davidom a Walterom nastane konflikt, ktorý vyústi v bitku dvoch androidov. Daniels, Lope a Walter sú vyzdvihnutí Tennesseem, avšak pri odlete na ich loď naskočí Xenomorph, ktorého sa im však podarí zabiť.

Späť na lodi Covenant si Bransonová užíva zaslúžený odpočinok, keď ju vtom zobudí Matka s varovaním, že na lodi sa nachádza neznáma forma života. Tennessee a Bransonová nachádzajú mŕtvolu Lopea, s dierou v hrudníku. Na lodi sa nachádza ďalší Xenomorph. Xenomorpha sa im však podarí zbaviť tým, že ho vyhodia z lode Covenant. Tennessee je v štádiu hibernácie a Bransonová sa taktiež pripravuje na uvedenie do stavu hibernácie. Ich cieľom je planéta Origae-6. Bransonová sa spýta Waltera, čo si myslí o planéte Origae-6. Ten odpovedá, že ak oni budú milí k tomuto svetu, tak on bude milý k nim. V Bransonovej narastá podozrenie. Než zaspí sa spýta Waltera, či jej pomôže na planéte Origae-6 postaviť chatu pri jazere, o ktorej sa bavila s ním po smrti jej manžela, kapitána Bransona. Vtom si Bransonová uvedomí, že android, ktorý stojí pri nej nie je Walter ale David, avšak je neskoro a zaspáva. David k ľudským embryám pridáva 2 embryá Xenomorphov.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Michael Fassbender ako David 8 a Walter, syntetickí andriodi od Weyland-Yutani Corporation. David je starší model prototypu androida, ktorý bol členom posádky zničenej lode Prometheus. Walter je novší model, ktorý pomáha posádke Covenantu.
  • Katherine Waterston ako Daniels "Dany" Branson, expertka na terraformáciu na palube lodi Covenant a manželka kapitána lode Jacoba Bransona.
  • Billy Crudup ako Christopher Oram, prvý dôstojník lode Covenant.
  • Danny McBride ako Tennessee Faris, hlavný pilot Covenantu.
  • Demián Bichir ako seržant Lope, Hallettov manžel a vedúci bezpečnostnej jednotky Covenantu.
  • Carmen Ejogo ako Karine Oram, Oramova manželka a biologička.
  • Amy Seimetz ako Maggie Faris, manželka Tennesseeho a pilot pristávacieho modulu.
  • Jussie Smollett ako Ricks, Upworthin manžel.
  • Callie Hernandez ako Upworth, lekár Covenantu.
  • Nathaniel Dean ako seržant Hallett, Lopov manžel a člen bezpečnostnej jednotky.
  • Alexander England ako Ankor, člen bezpečnostnej jednotky.
  • Benjamin Rigby ako Ledward, člen bezpečnostnej jednotky.
  • Tess Haubrich ako Rosenthal, člen bezpečnostnej jednotky.
  • Uli Latukefu ako Cole, člen bezpečnostnej jednotky.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Nakrúcať sa začalo 4. apríla 2016 v Milford Sound na Novom Zélande a skončilo 19. júla 2016.[1][2] Dodatočné scény sa začali nakrúcať v anglických Leavesden Studios 18. novembra 2016.[3]

Uvedenie[upraviť | upraviť zdroj]

Kinopremiéra Rozpočet Zárobok Zdroj
Slovensko 18. máj 2017
USA 19. máj 2017
97 000 000 $ Slovensko 324 792 $
USA 74 154 523 $
Celosvetovo: 232 504 244 $
[4]
[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]