Weatherman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Weatherman, neskôr premenovaná na Weather Underground Organization (WUO), bola americká radikálna ľavicová organizácia, ktorá je známa tým, že od roku 1969 do polovice 70. rokov 20. storočia organizovala protestné nepokoje a bombové útoky po celých Spojených štátoch a pomohla utiecť z väzenia vtedajšiemu predstaviteľovi alternatívnej kultúry Timothymu Learymu.[1]

Skupina mala svoj názov odvodený z textu pesničky Subterranean Homesick Blues od Boba Dylana, kde sa spieva „You don't need a weatherman to know which way the wind blows“ ( „Nepotrebujete meteorológa, aby ste vedeli, odkiaľ vietor fúka“).

Organizácia Weatherman sa v roku 1969 odtrhla od študentského aktivistického hnutia Študenti za demokratickú spoločnosť a jej aktivity súviseli hlavne s jej odporom proti vojne vo Vietname, ale aj iným negatívne vnímaným aspektom americkej zahraničnej politiky a domáceho systému, ako napr. s postavením černošskej menšiny či policajnou brutalitou.

Celkovo sa jej pripisuje zodpovednosť za vyše 20 bombových útokov namierených hlavne proti vládnym budovám, bankám či sídlam veľkých súkromných spoločností. 1. marca 1971 dokonca spáchali bombový útok na budovu Kapitolu a 19. mája 1972 útok v budove Pentagónu. 6. marca 1970 traja členovia skupiny zahynuli v dome v New Yorku pri výrobe bomby. Pri žiadnom z ich útokoch však neboli žiadni mŕtvi ani vážnejšie zranení, pretože skupina vždy poskytovala včasné telefonické varovanie. Organizácia sa aj podľa FBI správala veľmi profesionálne, čoho dôkazom bolo aj to, že väčšinu jej členov sa nedarilo chytiť až dovtedy, kým sa sami dobrovoľne neprihlásili na polícii. Heslom organizácie bolo „Bring the war home“ („Prines vojnu domov“).[2]

Po roku 1977 ostalo v ilegalite len niekoľko pôvodných členov Weatherman, ktorí sa premenovali na Komunistickú organizáciu 19. mája a pokračovali vo svojich aktivitách až do roku 1985, keď boli všetci pozatýkaní. Táto frakcia Weathermanu bola radikálnejšia ako pôvodné hnutie a okrem viacerých bombových útokov sa stala zodpovedná aj za smrť troch policajtov počas prepadu bankového vozu v roku 1981.

WUO mala niekoľko desiatok aktívnych členov a svojho času pomerne veľké množstvo sympatizantov, hlavne z radov rebelujúcej mládeže. Medzi najznámejších lídrov Weatherman patrili Mark Rudd, Bernardine Dohrnová či Bill Ayers, ktorý sa stal známy aj pre svoje údajné známosti s americkým prezidentom Barackom Obamom, ktorý však s Ayersom blízky vzťah nemal.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Recenzia dokumentu The Weather Underground [online]. ČSAF, [cit. 2024-02-18]. Dostupné online. Archivované 2008-09-28 z originálu.
  2. BARBER, David. A hard rain fell: SDS and why it failed. Jackson, Miss : Univ. Press of Mississippi, 2008. ISBN 978-1-934110-17-1. S. 180. (po anglicky)
  3. SHANE, Scott. Obama and ’60s Bomber: A Look Into Crossed Paths. The New York Times, 2008-10-03. Dostupné online [cit. 2024-02-18]. ISSN 0362-4331. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Weatherman na českej Wikipédii.