Webasto

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Webasto je nemecký dodávateľ automobilového priemyslu. Vyvíja a vyrába strešné systémy, kabrioletové strešné systémy a nezávislé kúrenia pre osobné motorové vozidlá, ako aj vykurovacie, klimatizačné a vetracie zariadenia pre nákladné automobily, autobusy, lode, rekreačné a špeciálne vozidlá.

Spoločnosť patrí medzi 100 celosvetovo najväčších dodávateľov automobilového priemyslu. Je zastúpená v 43 krajinách sveta a od jej založenia v roku 1901 je v rodinnom vlastníctve. Centrála spoločnosti má sídlo v obci Stockdorf pri Mníchove.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Logo spoločnosti Webasto

Spoločnosť založil v roku 1901 Wilhelm Bayer v Esslingene am Neckar ako "Esslingenská továreň na železné a drôtené produkty". V roku 1908 sa spoločnosť presídlila do Stockdorfu a názov zmenila na "Webasto" – ako skratka z W (ilhelm) Baier Stockdorf.

V roku 1937 bolo vyvinuté prvé strešné okno pre spoločnosť Daimler-Benz, od roku 1956 je Webasto stálym dodávateľom oceľových strešných konštrukcií pre Mercedes-Benz.

V roku 1974 bola v USA založená prvá zahraničná dcérska spoločnosť s názvom Webasto Sunroofs Inc. V roku 1980 začala v Uttingu pri Ammerskom jazere výroba strešných systémov. Vznikli dcérske spoločnosti vo Veľkej Británii, Francúzsku, Taliansku, USA a v Japonsku. Ďalej partnerstvá joint venture v Kórei, Indii a Číne. V roku 1998 sa prevzatím Vermeulen Hollandia spoločnosť stala hlavným celosvetovým výrobcom dodatočne montovaných strešných okien. Prevzatím 50%-ného podielu spoločnosti Open Air Systems (OASys) od Pinninfarina v roku 2004 sa spoločnosť OASys stala dcérskou spoločnosťou Webasto AG so 100%-nou spoluúčasťou. V roku 2005 sa vyvinula päťdielna strešná koncepcia pre VW Eos. 17. januára 2007 bola v Landsberg am Lech založená dcérska spoločnosť Webasto Solar GmbH, ktorej 64% bolo medzičasom prevzatých spoločnosťou Systaic, ale od 30. júna 2010 je opäť 100%-nou dcérskou spoločnosťou firmy Webasto.

Lokality[upraviť | upraviť zdroj]

Webasto Product Slovakia, s.r.o.

V Nemecku má firma Webasto 4 pôsobiská. Hlavné sídlo spoločnosti sa nachádza v Stockdorfe a v Gilchingu, južne od Mníchova. Výrobné závody sú v Uttingu am Ammersee, v Schierlingu pri Regensburgu a v Neubrandenburgu. Dcérske spoločnosti Webasto a obchodní partneri sa však nachádzajú vo viacerých krajinách. Sídlo v Gilchingu slúži ako vzor modernej podnikovej stavby s nulovou bilanciou CO2 a 1 200 m² veľkou polopriehľadnou sklenenou strechou osadenou fotovoltaickými článkami.

Webasto na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé produkty spoločnosti Webasto začala distribuovať na Slovensko pražská spoločnosť EKM Knobloch a neskôr, po rozdelení Československa v roku 1993, jej pobočka v Košiciach. V roku 1997 bola založená na Slovensku 100%-ná dcérska spoločnosť Webasto, Webasto Thermo & Comfort Slovakia, s.r.o.. Nová budova bola postavená v krátkom čase (10/2005 – 04/2006).

Produkty[upraviť | upraviť zdroj]

Thermo Top Evo

Nezávislé kúrenia[upraviť | upraviť zdroj]

Firma vyrába nezávislé kúrenia pre osobné motorové vozidlá a úžitkové vozidlá, obytné vozidlá, poľnohospodárske a stavebné stroje, ako aj pre lode.

Webasto AG takisto vyrába prihrievače pre naftové osobné motorové vozidlá. Moderné naftové motory produkujú vďaka vysokej účinnosti veľmi málo odpadovej energie (tepla). Preto by pri nízkych vonkajších teplotách trvalo príliš dlho, kým by sa chladiaca kvapalina zohriala na primeranú teplotu, a aby motor spĺňal zákonné normy pre emisie. Pomocou dodatočného teplovodného kúrenia (tzv. prihrievača) dochádza k ohrevu chladiacej kvapaliny, čím sa motor zohreje skôr na prevádzkovú teplotu a ako príjemný vedľajší účinok je to, že interiér vozidla je možné zohriať oveľa skôr. Ak je takýto prihrievač vo vozidle, je možné ho výhodne a rýchlo rozšíriť na plnohodnotné nezávislé kúrenie.

Strešné systémy[upraviť | upraviť zdroj]

Webasto vyrába posuvné, panoramatické a skladacie strechy, strešné moduly a kabrioletové strešné systémy pre všetky renomované značky automobilov. Tieto strechy sa spravidla dodávajú priamo výrobcovi automobilov, sú ale čiastočne k dispozícii aj pre dodatočnú montáž. K 1. januáru 2010 prevzala firma Webasto divíziu kabrioletových systémov insolventného automobilového dodávateľa Edscha a premenovala sa v oblasti kabrioletov na "Webasto Edscha Cabrio GmbH".

Karosériové systémy[upraviť | upraviť zdroj]

Webasto AG vyrába aj karosériové systémy ako sú spojlery a nakladacie plochy pre mnohých renomovaných výrobcov automobilov. Pre vozidlá s vyššou nakladacou hranou bol vyvinutý elektrický na kolieskach bežiaci nakladací pás, ktorý unáša batožinu hlbšie do batožinového priestoru. Pre uľahčenie nakladania a vykladania do dodávkových automobilov, malých transportných vozidiel a autobusov boli vyvinuté špeciálne riešenia.

Solárne systémy[upraviť | upraviť zdroj]

Firma Webasto Solar GmbH vyrába solárne elementy pre posuvné strechy Webasto a solárne systémy na domy. 18. júna 2007 sa düsseldorfská spoločnosť Systaic AG prevzala 64 % tejto dcérskej spoločnosti Webasto. 30. júna 2010 spoločnosť Webasto získala naspäť týchto 64%. Na jeseň 2011 sa výroba solárnych elementov presťahovala do závodu Webasto v Schierlingu [1].

Ocenenia a citáty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Najlepšia značka pre nezávislé kúrenia 6 rokov po sebe (2006, 2007, 2008, 2009, 2010 a 2011) udeľovaná časopisom Auto, Motor und Sport.[2]
  • Najlepšia značka v kategórii nezávislé kúrenia pre nákladné automobily: 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 a 2011 (udelená čitateľmi časopisu lastauto omnibus a trans aktuell v Nemecku)[3]
  • "Pace Award": udelená pre novodobé technológie pri zhotovovaní panoramatických striech z polykarbonátu (udelenie časopisom Automotive News)[4]
  • Hermann Simon spomína Webasto AG v svojej rovnomennej knihe ako príklad pre "Skrytého šampióna" – „Hidden Champion[5]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2012-07-02]. Dostupné online. Archivované 2010-09-12 z originálu.
  2. b4b Mecklenburg-Vorpommern
  3. motorzeitung [online]. [Cit. 2012-07-02]. Dostupné online. Archivované 2013-10-04 z originálu.
  4. Automobil Industrie
  5. Simon, Herman: Hidden Champions des 21. Jahrhunderts : Die Erfolgsstrategien unbekannter Weltmarktführer. Campus, Frankfurt am Main 2007. ISBN 978-3-593-38380-4. S. 17.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Webasto na nemeckej Wikipédii.