Wikipédia:Najlepšie články (kandidáti)/Mezopotámia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mezopotámia[upraviť | upraviť zdroj]

Tak toto je článok z Brontovej dielne. Prečítajte, ohodnoďte a uvidíme. Adrian@diskprís 12:54, 15 máj 2006 (UTC)

  • Za Adrian@diskprís 12:55, 15 máj 2006 (UTC)
  • Proti tu je par formalnych pripomienok po zbeznom prezreti:
    • Malo obrazkov
    • Rukovu kresleny obrazok do najlepsieho clanku tiez nepatri
    • Typografia
    • Gramaticke chyby
    • Chybajuce referencie
    • Chybajuce externe odkazy
    • Chybajuce "Hlavne clanky"
    • K obsahu: podla mna clanok nie je o Mezopotamii ale ich dejinach. Nic ine v clanku nevidim. Bud je treba clanok doplnit, alebo presunut a vytvorit clanok o Mezopotamii s kratkym vytahom dejin. Ja sa prihovaram za druhu alternativu. --Maros 18:27, 15 máj 2006 (UTC)

Ak má byť výsledkom tejto kandidatúry, že niekto ten článok "dogabe", tak som proti tomu, aby to bol najlepší článok. K bodom: Obsah nevieš posúdiť a nevieš ani takú elementárnu vec, že článok Dejiny Mezopotámie by bol to isté ako Dejiny Uhorska - proste nezmysel, pretože Mezopotámia je historický útvar. Argument, že chýbajú "hlavné články" je absurdný. Argument, že chýbajú externé odkazy je takisto absurdný, neviem, kto ti kedy povedal, že wikipédia funguje ako zbierka linkov. Ale ak ich tam tak strašne chceš mať, tak nejaké pridaj - ale to by si namiesto hodnotení najlepších článkov musel ten istý čas venovať tomu, aby si tu zase aj niečo urobil...A ak máš výhrady k "typografii" a "gramatike" (mimochodom rukou sa píše s "u" a už si dosť starý na to, aby si si neplietol pravopis s gramatikou), tak to oprav, na to wikipédia existuje. Ja keby sa mi chcelo, tak si môžem zobrať každý jeden "najlepší" článok, čo sme tu kedy mali a v každej vete opravím tri chyby a nie len "typografické" a "gramatické". Ale môžem postupovať tak ako si niektorí najnovšie zvykli, začnem do diskusií článkov písať, aký je to "strašný" článok, ale dodám, že robiť s tým nebudem nič. Bronto 22:22, 15 máj 2006 (UTC)

  • Nevedel som, ze sa ta par pripomienok k "tvojmu" clanku tak dotkne. Prepac mi to prosim... Aj v pisani clankov sa skusim polepsit. Prepac, ze som v poslednom case nevenoval tolko casu pisanim clankov, mam bohuzial aj vela inych veci napraci (nevraviac, ze som nemal doma internet).
  • K veci: to, ze je Mezopotamia historicky utvar neznamena, ze sa neda pisat aj o niecom inom ako o jej vyvoji. Neviem, co ti na tom vadi. Neviem ani co mas proti clanku dejiny Mezopotamie a preco by to mal byt nezmysel. Takyto nezmysel maju aj napriklad v Britannice. Ked vidis v kazdej vete 3 chyby, tak je na uvazenie, ze s tym nic nerobis. Ja to na to aspon upozornim, a mozem sa k tomu vratit neskor, ked mam cas. Tiez neviem, kde si vycital, ze s tym nechem nic robit. Aj pri inych clankov som si moje vyhrady casto sam opravil (ked to samozrejme casovo a vedomostne zvladam). --Maros 23:56, 15 máj 2006 (UTC)
  • Proti zatiaľ.
    • Tých obrázkov je tam fakt málo, k mezopotámii by sa určite hodili, to nie je článok o formáte papiera, kde sa nedá ukázať prakticky nič, na commons sa určite niečo nájde, len sa treba pozrieť. Ale nechám to na teba, je to tvoja robota, ty si rozhodni, čo sa tam kde hodí. Taktiež ten ručne kreslený obrázok (mapka) je úplne nevhodný, to môžeš použiť vo svojom zošite, ale nie ako oficiálny zdroj.
    • Externé linky by mali byť určite uvedené. Ak sa jedná o najlepší článok, tak by mal byť overiteľný z viacerých zdrojov (to máš aj v normálnej vedeckej publikácii: citácie a zdroje treba uvádzať.)
    • Taktiež doplniť niektoré hlavné články, čo uvádzaš, je to samé červené more, ale ak sa niekde daná téma rozvíja v inom článku, tak ho tiež rozpracuj, aj keď ako výhonok, alebo ho zatiaľ neuvádzaj. Veď linka sa dá doplniť hocikedy.

A reči, že tak to oprav, na to wikipédia existuje, alebo ak ich tam tak strašne chceš mať, tak nejaké pridaj, sú trochu mimo. Prepáč, ale je to tvoj kandidát, tak sa trochu posnaž. Preklepy a linky vie zmeniť/opraviť/pridať hocikto, ale celkovú štylizáciu a obsah by si mal upraviť autor, sú to jeho myšlienky a jeho práca. Prípadne vyvráť námietky serióznymi argumentami, nie rečami ako Ak má byť výsledkom tejto kandidatúry, že niekto ten článok "dogabe", tak som proti tomu, aby to bol najlepší článok, Argument, že chýbajú ... je absurdný, ja keby sa mi chcelo, tak si môžem zobrať každý jeden "najlepší" článok, čo sme tu kedy mali a v každej vete opravím tri chyby a nie len "typografické" a "gramatické". To si naozaj myslíš, že si najlepší? --peko 01:15, 16 máj 2006 (UTC)

Aby nedošlo k omylu. Bronto s kandidatúrou nemá nič spoločné (až na to, že článok napísal). Medzi najlepšie som ho navrhol ja, lebo si myslím, že tam patrí. Posnažím sa niektoré pripomienky do článku zapracovať (najmä obrázky, gramatické chyby). Adrian@diskprís 04:08, 16 máj 2006 (UTC)

Chlapi, uvedomte si, že tu spolupracujeme, tak šetrite invektívami. Bronto, nikto ti nechce článok kaziť, Maros napísal zoznam vecí, ktoré by mohli článok vylepšiť. S niektorými bodmi toho zoznamu sa dá nesúhlasiť, ale nie je to dôvod, aby si ho urážal. Úmysel bol dobrý (napriek tomu, že nemá čas pracovať). helix84 02:15, 16 máj 2006 (UTC)

Proti - žádné zdroje. Cinik 19:09, 26 jún 2006 (UTC)