Wikipédia:Preklad

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


Tu nájdete všetky otázky, nejasnosti a komentáre k aktuálnemu spôsobu a samotnému prekladu slovenskej Wikipédie.

Preklad a ako sa robí[upraviť | upraviť zdroj]

Wikipédia je encyklopédia založená na SW MediaWiki. Tento SW priamo v sebe obsahuje podporu pre rôzne jazykové verzie, konkrétne preklad reťazcov rozhrania (MessagesSk.php) a lokalizačné funkcie (LanguageSk.php). Podpora je zabezpečená dvojstupňovo:

  1. prostredníctvom prekladu súboru s reťazcami, pre slovenčinu MessagesSk.php.
    • Po preklade/oprave LanguageSk.php je nutné požiadať vývojárov o commit do SVN. Bežne sa to robí otvorením požiadavky v bugzille.
  2. prostredníctvom prekladu správ v mennom priestore MediaWiki
    • je to zoznam všetkých prekladateľných správ založený na aktuálnom MessagesSk.php (pozor, lokálna kópia projektu, nie aktuálna revízia SVN!). Tento preklad prekrýva reťazce zo súboru MessagesSk.php, a preto ak sú v ňom iné texty, sú zobrazené tie z menného priestoru.
    • Poznámka: prekladanie správ v mennom priestore MediaWiki môže vykonávať iba správca, čo slúži na zjednotenie prekladu a zabránenie vandalizmu. Požiadavky na zmeny dávajte na tejto stránke.

Keďže podľa súčasného vývojového modelu - stabilný trunk - beží na serveroch Wikimedia vetva trunk zo SVN repozitára, je potrebné vykonávať preklady v nej. Treba mať na pamäti, že je to lokalizácia MediaWiki, a preto nie je špecifická pre Wikipédiu (napr. nepoužívať menný priestor Wikipédia:, ale Projekt:, neodkazovať na stránky). Všetky špecifické zmeny je potrebné vykonávať v mennom priestore MediaWiki.

Aktuálna SVN trunk revízia prekladu sa nachádza na http://svn.wikimedia.org/viewvc/mediawiki/trunk/phase3/languages/messages/MessagesSk.php (reťazce rozhrania) a http://svn.wikimedia.org/viewvc/mediawiki/trunk/phase3/languages/classes/LanguageSk.php (lokalizácia)

Momentálne (2006-2007) sa o preklad MediaWiki stará helix84, používa Betawiki, čo je testovacia wiki jedného z vývojárov s rozšírením Translate, ktoré umožňuje preklad správ pomocou špeciálne upraveného rozhrania MediaWiki. Commit z Betawiki do SVN vykonáva na požiadanie tento vývojár - Nikerabbit.

Po aktualizácii súboru v SVN trvá niekoľko dní, kým sa zmeny prejavia na projektoch. Túto aktualizáciu vykonáva sysadmin ručne a nie je potrebné o ňu žiadať.

Poznámky:

  • Každá wiki má nastavený štandardný jazyk ($wgLanguageCode). Každý používateľ si môže zmeniť jazyk rozhrania pomocou používateľských nastavení.
  • Od verzie 1.9.x sa pri aktualizácii správ (pri nahraní nového MessagesSk.php na projekt) vymažú všetky správy z menného priestoru MediaWiki, ktoré obsahujú rovnaký text. To uľahčuje údržbu - nie je potrebné ručne hľadať správy, ktoré sú na lokálnom projekte zastarané a ich štandardné znenie v MessagesSk.php bolo zmenené.
  • Zvlášť sa lokalizujú rozšírenia MediaWiki. Nachádzajú sa v SVN adresári extensions, každý má svoj lokalizačný súbor/subory. Preklad rozšírení je tiež možné vykonávať na Betawiki výberom "Trieda správy:". Zoznam rozšírení nainštalovaných na lokálnej wiki sa náchádza na Special:Version#Extensions.

Menný priestor MediaWiki je popísaný na stránke meta:MediaWiki_namespace. Tam je aj uvedené, aké texty nie je možné prekladať pomocou menného priestoru. Patria medzi ne tieto:

  • Názvy menných priestorov "User", "Wikipedia", "Image", atď.
  • Názvy špeciálnych stránok
  • Mesiace a dni v týždni
  • $linkTrail

(aktuálny zoznam pozri v origináli)

Požadavky na vylepšenie prekladu[upraviť | upraviť zdroj]

Formát požiadavky[upraviť | upraviť zdroj]

Tu prosíme postupne pridávajte, oddelené horizontálnou čiarou, jednotlivé preklepy, nejasnosti, ... Opravované budú iba problémy, na ktorých je jasne dohodnuté jedno riešenie, odsúhlasené viacerými redaktormi. Ostatné stále čakajú na vyjasnenie.

Vítaná je forma:

Problém: Preklep v texte popisku editačného okna k ikone na tučný text - "Tuččný text"
Riešenie: "Tučný text"

--Valasek 23:02, 6 Sep 2004 (UTC)

Redaktori za: (podpisy redaktorov za) Valasek 18:44, 16 Aug 2004 (UTC)
Redaktori neprotirečiaci: (podpisy redaktorov ktori nemaju nič proti zmene)
Redaktori proti: (podpisy redaktorov proti - vítané je konštruktívne pridanie alternatív) Valasek 18:44, 16 Aug 2004 (UTC)
Alternatíva 1: pôvodný anglický text
Redaktori za:
Redaktori proti:

Archív požiadaviek

Nevybavené požiadavky[upraviť | upraviť zdroj]

Vybavené požiadavky[upraviť | upraviť zdroj]