ZÈRTZ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
ZÈRTZ

ZÈRTZ
Základné informácie
AutorKris Burm
Počet hráčov2
Rok vydania2000
ZÈRTZ
ZÈRTZ

ZÈRTZ je dosková hra pre dvoch hráčov, ktorú v roku 2000 vymyslel belgičan Kris Burm ako tretiu hru GIPF projektu. Hra ZÈRTZ získala ocenenie 2000 Mensa Select Winner.

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

ZÈRTZ obsahuje 37 krúžkov na ktoré sa umiestňujú guľôčky. Guľôčky obsahujú 6 bielych, 8 šedých a 10 čiernych guľôčok. Na začiatku sa krúžky rozmiestnia do pravidelného šesťuholníkového tvaru o dĺžke strany 4 krúžky. Guľôčky sa umiestnia do spoločnej zásoby tak, aby obaja hráči mali ku ním prístup. Obaja hráči hrajú s guľôčkami všetkých farieb.

Hráči sa striedajú v ťahoch, pričom hru začína vylosovaný hráč. Hráč, ktorý je na ťahu musí vykonať jednu z dvoch akcii:

  • Položenie guľôčky
  • Branie guľôčky

Položenie guľôčky[upraviť | upraviť zdroj]

Hráč položí guľôčku ľubovolnej farby zo zásoby na volný krúžok. Následne odstráni z hracej plochy iný volný krúžok, ktorý je na okraji hracej plochy a je možné ho vysunúť bez pohnutia s ostatnými krúžkami. Ak je na ploche nejaký takýto krúžok, je branie povinné. Ak nezostane na ploche žiadny takýto krúžok, žiadny sa neberie. Pokiaľ v zásobe nezostali žiadne guľôčky, hráč musí nasadiť jednu zo svojich získaných guľôčok. Ak po skončení ťahu zostane na ploche izolovaná skupina krúžkov obsadených guľôčkami (okolo ktorej niesu žiadne voľné krúžky), potom hráč, ktorý bol práve na ťahu, si vezme všetky tieto krúžky i s guľôčkami. Z toho vyplýva, že ak dôjde k zaplneniu všetkých krúžkov na ploche, vezme si ich i s guľôčkami hráč, ktorý zaplnil posledný krúžok.

Branie guľôčky[upraviť | upraviť zdroj]

Hráč preskočí jednou guľôčkou na ploche susednú guľôčku, za ktorou je v rovnakom smere volné miesto, a preskočenú guľôčku si vezme (rovnako ako v dáme). Na farbe guľôčok pri preskakování nezáleží. Ak môže potom hráč rovnakým spôsobom tou istou guľôčkou preskočiť ďalšiu guľôčku, musí preskakovať ďalej, až dovtedy, kým to bude možné. Ak je niekoľko možností skokov, hráč si môže vybrať ktorýkoľvek z nich (nemusí si vybrať možnosť, pri ktorej vezme najviac guľôčok). Ak je možné skákať, hráč musí túto akciu vykonať (nemôže vykonať položenie guľôčky).

Cieľ hry[upraviť | upraviť zdroj]

Hra končí vtedy, keď niektorý z hráčov získa 3 guľôčky z každej farby, alebo 4 biele, alebo 5 šedých, alebo 6 čiernych guľôčok. Tento háč sa stáva víťazom hry. Ak hráči začnú neustále opakovať rovnaké ťahy, hra končí remízou.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému ZÈRTZ

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]