Záchranné člny na RMS Titanic

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Engelhardtov skladací čln D s pasažiermi pláva ku Carpathii, 15.4.1912.
Herečka Dorothy Gibson sa zachránila v člne 7 so svojou matkou Pauline.
3. dôstojník Herbert John Pitman.
Ida Strausová odmietla nastúpiť do záchranného člna bez manžela Isidora Strausa.
Manželia Gordonovci sa odmietli vrátiť späť.


Záchranné člny na lodi Titanic hrali kľúčovú úlohu pri jej potopení 15. apríla 1912. Ich nedostatok zapríčinil vysoký počet obetí, ktorý sa vyšplhal na okolo 1 500.

Počet člnov a kapacita[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodné plány hovorili o 64 člnoch, neskôr 48, potom 32 a nakoniec 20. Dôvodom boli dva faktory – pri lodi sa nepredpokladalo, že sa potopí a sesterská loď Titanicu Olympic nebola pri svojej panenskej plavbe plne vyťažená, takže konečný počet člnov padol na 20 – 14 drevených kutrov s kapacitou 65 osôb, 2 núdzové s kapacitou 40 a 4 Engelhardtove skladacie s kapacitou 47 osôb. Na pravoboku a aj na ľavoboku sa nachádzalo 10 člnov – 7 kutrov, 1 núdzový a 2 Engelhardtove. Laná, ktoré držali člny núdzové, museli spustiť 3 člny. Plná kapacita člnov bola teda 1 178 ľudí, čo by stačilo pre polovicu ľudí, no aj tak sa počet nedosiahol.

Rozloženie člnov.

Evakuácia a spúšťanie člnov[upraviť | upraviť zdroj]

Titanic narazil v nedeľu 14. apríla 1912 okolo 23:40 do ľadovca. Loď zastavila až po 15 minútach. Okolo 00:20 kapitán nariadil, nech sa pripravia záchranné člny a ženy a deti nech ako prvé nastúpia do člnov.

Na pravoboku mal spúšťanie člnov na starosti William Murdoch, 1. dôstojník a na ľavoboku Charles Herbert Lightoller, 2. dôstojník, ktorý sa prísne držal pravidla ženy a deti.

Záchranný čln číslo 7[upraviť | upraviť zdroj]

O 00:40 sa začal spúšťať prvý záchranný čln, čln číslo 7 na pravoboku lode za dohľadu Murdocha. Čln mal kapacitu 65 osôb, ale spustil sa len s 28 osobami. Na člne sa nachádzalo 25 cestujúcich – 11 žien a 14 mužov a 3 členovia posádky. Murdoch dovolil nastúpiť aj do člna aj mužom, pokiaľ sa uistil, že v blízkosti sa nenachádzajú žiadne ženy.

Niektorí cestujúci:

  • Herečka Dorothy Gibson a jej matka Pauline
  • Henry Blank – klenotník
  • Manželia Bishopovci
  • Manželia Greenfieldovci
  • James Mcgough – obchodník

Záchranný čln číslo 5[upraviť | upraviť zdroj]

Záchranný čln číslo 7 sa spustil o 00:43 pod dohľadom Murdocha. Do člna nastúpilo okolo 35 pasažierov, na čele s 3.dôstojníkom Pitmanom. V člne sa nachádzali cestujúci prvej triedy a zopár členov posádky.

Cestujúci:

  • Karl Howell Behr – tenista
  • Henry William Frauenthal – lekár
  • Manželia Goldenbergovci
  • 3. dôstojník Herbert John Pitman
  • George Achilles Harder – podnikateľ a jeho žena

Záchranný čln číslo 3[upraviť | upraviť zdroj]

Veľa ľudí si aj naďalej neuvedomovalo, že loď sa potápa, alebo nechceli uveriť, že sa Titanic potápa. Záchranný čln číslo 3 bol spustený za dohľadu Murdocha o 00:45 s 37 pasažiermi, opäť prevažovali muži – 27 cestujúcich prvej triedy, jedno dieťa a 10 kuričov a členov posádky.

Cestujúci:

  • Thomas Drake Cardeza – džentlmen a jeho matka Charlotte Cardeza
  • Henry Anderson – maklér

Záchranný čln číslo 8[upraviť | upraviť zdroj]

Záchranný čln číslo 8 bol prvý spustený čln na ľavoboku lode za dozoru Charlesa Lightollera. Lightoller bol prísny a dovolil nastúpiť len ženám a deťom. Ida Strausová, manželka milionára Isidora Strausa obaja židia sa vzdala svojho miesta v člne, pretože nechcela opustiť svojho muža. Nakoniec bolo miesto ponúknuté aj pánu Straussovi, ten však zásadne odmietol, že nepôjde skôr ako ostatní muži. Neskôr sa obaja utopili. V člne sa nachádzalo 24 žien prvej triedy a 2 námorníci. Čln bol spustený okolo jednej hodiny ráno.

Núdzový záchranný čln číslo 1[upraviť | upraviť zdroj]

Núdzový záchranný čln 1 bol spustený okolo 01:05. Po spustení člnov 7, 5 a 3 sa ľudia pobrali na ľavobok a veľmi málo ľudí zostalo na pravoboku. Medzi nimi boli milionársky manželia Duff-Gordonovci. Lucy Duff-Gordonová bola módna návrhárka a Sir Cosmo Duff-Gordon bol bohatým statkárom. Murdoch dovolil Duff-Gordonovcom, ich slúžke, slečne Francatelliovej, 2 cestujúcim 1. triedy a kuričom s posádkou do člna nastúpiť. Počet ľudí bol však namiesto 40 len 12. Čln sa však nevrátil, sebeckí manželia nesúhlasili. Hovorí sa, že Cosmo ponúkol kuričom a posádke 5 libier ak sa nevrátia a doplávajú pokojne ku Carpathii. Cosmo sa však bránil, že 5 libier im skutočne ponúkol, ale len za bezpečnú plavbu.

Záchranný čln číslo 6[upraviť | upraviť zdroj]

Záchranný čln 6 bol druhý spustený čln na ľavoboku lode s 24 pasažiermi – 21 žien z prvej triedy, 2 členovia posádky a muž z 3. triedy. V člne sa nachádzala Molly Brownová, ktorá si neskôr vyslúžila prezývku Nepotopiteľná Molly Brownová za svoju horlivú snahu prehovoriť námorníka Roberta Hitchensa o návrat pre ľudí, ktorý odmietal. Paradoxom je, že práve on kormidloval loď, keď narazila. K cestujúcim, ktorí mrzli v Atlantickom Oceáne sa nevrátili.

Záchranný čln číslo 16[upraviť | upraviť zdroj]

Čln číslo 16 bol pravdepodobne tretím spusteným člnom na ľavoboku. Prvýkrát smeli do člnu nastúpiť aj cestujúci 2. a 3. triedy. Bol to pravdepodobne prvý z ôsmich kormových záchranných člnoch, ktorý bol spustený na vodu okolo 01:20 s asi 35 pasažiermi, prevažne členmi posádky cestujúcimi 3. a 2.triedy-ženy a deti.

Záchranný čln číslo 14[upraviť | upraviť zdroj]

Jedná sa o ôsmy spustený čln na vodu za dohľadu Charlesa Lightollera. Člnu velil piaty dôstojník Harold Lowe, ktorý neskôr spojil záchranné člny a s jedným sa vrátil hľadať preživších. Čln bol naplnený len o niečo viac ako z polovice a bol spustený okolo 01:30. Pasažieri boli muži a ženy všetkých tried a posádka. Na člne sa nachádzalo 41 alebo 42 osôb.

5.Dôstojník Harold Lowe.
Jacquess Frutelle presvedčil svoju manželku, aby nastúpila do člna číslo 9, ale on sám zomrel pri katastrofe.

Záchranný čln číslo 12[upraviť | upraviť zdroj]

Zrejme deviaty spustený čln a piaty na ľavo-boku lode. Zachránilo sa v ňom 30 pasažierov, prevažne z 2.a 3.triedy.

Záchranný čln číslo 9[upraviť | upraviť zdroj]

Bol to prvý spustený čln na korme pravoboku. Názory na počet pasažierov v člne sa líšia, dokopy sa asi 40 ľudí zachránilo. V člne bola žena spisovateľa Jacquesa Futrella

Záchranný čln číslo 11[upraviť | upraviť zdroj]

Čln bol spustený ako piaty na korme so 70 pasažiermi. Člny začali dosahovať svoju kapacitu a tento bol jediný, ktorý ju presiahol. Istá stylistka, cestujúca prvej triedy Edith Louise Rosenbaum si do člna priniesla hraciu skrinku v podobe prasaťa, s ktorou zabávala deti. Čln sa na vode takmer potopil.

Záchranný čln číslo 13[upraviť | upraviť zdroj]

Čln číslo 13 bol spustený s prevažne pánmi z druhej a ženami z druhej triedy. Mal okolo 65 pasažierov.

Záchranný čln číslo 15[upraviť | upraviť zdroj]

Čln bol naplnený plným počtom ľudí čiže 65 a prevažne pasažiermi z druhej a tretej triedy.