Zákaz fajčenia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zákaz fajčenia

Zákaz fajčenia je verejné nariadenie obsahujúce právny zákaz, ktorý obmedzuje fajčenie na pracoviskách a verejných priestranstvách.

Hlavným dôvodom pre zákaz fajčenia je ochrana občanov a zamestnancov pred srdcovými chorobami, rakovinou, cievnymi chorobami a inými akútnymi chorobami spôsobenými pasívnym fajčením. V mnohých krajinách sveta je zákaz fajčenia v uzavretom priestore v rôznych formách súčasťou legislatívy, zákonodarcovia citujú vedecké dôkazy, ktoré ukazujú, že tabakový dym škodí fajčiarom, ale aj osobám vystaveným pasívnemu fajčeniu. Ďalším logickým dôvodom pre zákaz fajčenia je ochrana pred požiarom (napríklad v priestoroch s nebezpečenstvom výbuchu, alebo kde sa manipuluje s horľavými látkami), čistota (na miestach, kde sa pripravujú lieky), zníženie právnej zodpovednosti a redukcia odpadu.

Zákon pre nefajčiarske pracoviská je primárne zameraný na redukciu predčasných úmrtí, nemocí a chorôb spôsobenými pasívnym fajčením. Ďalej na redukciu výdavkov za liečbu ochorení spôsobených fajčením a zlepšenie produktivity práce. Ďalej na zachovanie súčasných pracovných miest a zamestnancov v danej oblasti.

Napríklad v americkom štáte Indiana si štátna agentúra pre ekonomický rozvoj stanovila na rok 2006 plán na zvýšenie ekonomického rastu, ktorý povzbudí mestá aby zaviedli miestne naradenie zakazujúce fajčenie na pracoviskách, čo povedie k nárastu počtu pracovných miest.

Najvyšší zdravotnícky predstaviteľ USA Richard Carmona chce presadiť zákaz fajčenia v dôsledku faktu, že fajčeniu sa v Spojených štátoch ročne pripisuje 440 000 úmrtí v dôsledku rôznych druhov rakoviny, pľúcnych chorôb a iných ochorení.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]