Základná a stredná škola v Kirchdorfe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Základná a stredná škola sa nachádza v obci Kirchdorf am Inn v Nemecku. Škola má spolu 17 tried, z toho základná škola má 8 tried so 174 žiakmi a stredná 9 tried so 187 žiakmi. Spolu školu navštevuje 361 žiakov a 31 učiteľov.

O budove[upraviť | upraviť zdroj]

Budova školy bola postavená v roku 1969, kvôli jej veku boli potrebné rozsiahle renovácie. V roku 1998 bol k budove pristavaný severný trakt s troma miestnosťami. Vznikli dve počítačové miestnosti a hudobná miestnosť. V roku 2004 bola postavená nová viacúčelová športová hala zo štátnych financií, čím sa vytvorili optimálne podmienky pre šport. V roku 2007 sa vytvoril nový školský dvor, vhodný na trávenie voľného času počas prestávok. Študenti sa počas prestávok môžu venovať stolnému tenisu, stolnému futbalu. V rovnakom roku bola prerobená stará telocvičňa na viacúčelové priestory, ktoré majú slúžiť škole rovnako ako mestu.

Nová viacúčelová športová hala[upraviť | upraviť zdroj]

Základné údaje:
začiatok projektu 2001
autor projektu Otto Steidle, Michael Kremsreiter, Stefan Kißling
začiatok stavby 2002
dokončenie stavby 2004

Charakteristika objektu[upraviť | upraviť zdroj]

Športová hala ohraničuje školský pozemok na jeho juhozápadnom konci. Charakteristickým znakom športovej haly sú vedľa seba radené sedlové strechy, ktoré rytmicky rozčleňujú budovu, ako aj drevený nosný systém s rozponom 32 m. Pri výstavbe sa vychádzalo s tradičného spôsobu stavby z dreva v tomto regióne. Stavba bola zapustená 3 m pod terénom, aby sa lepšie prispôsobila okoliu, ktoré ju obklopuje. V zapustenej časti sa na jednej úrovni nachádzajú hracie plochy spolu so šatňami a hygienou. Hala bola koncipovaná tak, aby bola presvetlená a otvorená a vďaka tomu vytvárajú foyer, hľadisko a zelená miestnosť spoločný zážitok. Vstup do budovy je spojený s foyerom a leží na severozápadnej strane budovy pod predsunutou strešnou rovinou. Z tohto miesta sa návštevníkovi ponúka pohľad do celej športovej haly. Na pozdĺžnej strane, v nadväznosti na foyer, sa nachádza divácka tribúna pre 400 divákov. Z tribúny je výhľad nielen na celú športovú plochu, ale aj na zelenú miestnosť, ktorá slúži na umelé vetranie celej budovy. Ďaleko vysunutá strešná rovina zabraňuje prehriatiu priestorov v lete a zároveň v zime, keď sú slnečné lúče nižšie, umožňuje pasívne solárne zisky. Športová hala Otta Steidla bola pomenovaná na počesť jedného z tvorcov projektu, ktorý zomrel ešte pred dokončením stavby.

Prestavba starej telocvične[upraviť | upraviť zdroj]

Základné údaje:
začiatok projektu 2005
autor projektu Kremsreiter Architektur
začiatok stavby 2006
dokončenie stavby 2006

Charakteristika objektu[upraviť | upraviť zdroj]

Vďaka postaveniu novej športovej haly sa mohla stará telocvičňa prestavať na viacúčelovú miestnosť. Bola snaha o vytvorenie takého priestoru, ktorý by neslúžil len pre školu, ale mohla by ho využívať aj široká verejnosť na konanie rôznych podujatí. Do miestností a na chodby boli pridané umelé osvetľovacie zariadenia, čo vytvára vhodné prostredie aj pre verejné podujatia. Pomocou malého kútika s kuchyňou môže byť miestnosť zaobstarávaná aj jedlom. Autorom projektu bola architektonická kancelária Kremsreiter.

externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

http://vs-kirchdorf.de//index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=42 http://www.kirchdorfaminn.de/schule.htm Archivované 2008-03-28 na Wayback Machine http://www.steidle-architekten.de/bauten/kirchdorf/kirchdorf.htm Archivované 2009-06-21 na Wayback Machine http://www.kremsreiter-architekten.de/92f39b9094020f974480c83f3f1645b0.html[nefunkčný odkaz] http://www.kremsreiter-architekten.de/29b3257ff2a308912745b0294ed492ed.html[nefunkčný odkaz]