Zápalové ochorenie panvy (PID)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zápalové ochorenie panvy (PID) je bežné ochorenie reprodukčného systému, ktoré je často nesprávne diagnostikované a nedostatočne liečené. PID a jej komplikáciám, ako je napríklad neplodnosť, mimomaternicové tehotenstvo, chronická panvová bolesť, je možné predísť skríningom asymptomatických pacientov na sexuálne prenosné infekcie (STI) (Barclift 2014). Najčastejšie sa vyskytuje, keď sa pohlavne prenosné baktérie rozšíria z pošvy do maternice, vajíčkovodov alebo vaječníkov (Sandhya et al. 2022).

Komu hrozí PID:

Riziko vzniku PID je vyššie, v prípadoch, že:

  • pacient mal pohlavne prenosné ochorenie,
  • pacient mal v minulosti PID,
  • pacient je mladší ako 25 rokov a mal pohlavný styk (PID sa najčastejšie vyskytuje u žien vo veku 15 až 24 rokov),
  • pacient má viac ako jedného sexuálneho partnera alebo máte partnera, ktorý má viacero sexuálnych partnerov,
  • sprcha = „douching“ môže vytlačiť baktérie do reprodukčných orgánov a spôsobiť PID, môže tiež skryť príznaky PID a narušiť rovnováhu baktérií v pošve (Barclift 2014).  

Podľa Curry et al. (2019) vnútromaternicové telieska nepredstavujú zvýšené riziko panvového zápalového ochorenia po prvých 20 dňoch po zavedení.

Etiológia a epidemiológia

Približne 85% prípadov je spôsobených sexuálne prenosnými baktériami. U 10-15 % žien s infekciou N. gonorrhoeae alebo C. trachomatis sa rozvinie PID, zároveň sa najčastejšie vyskytuje u žien vo veku 15 až 25 rokov. Každoročne je v USA viac ako 750 000 prípadov PID. Zápalové ochorenie panvy je liečiteľný stav a väčšina žien dosiahne úplné uzdravenie. Avšak podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, približne jedna z ôsmich žien s PID v anamnéze má problém otehotnieť. (Jennings et Krywko, 2022)

Príznaky

Nie všetky ženy s PID majú jednoznačné príznaky. V skutočnosti môže zostať roky neodhalená, čo nakoniec spôsobí zdravotné alebo reprodukčné komplikácie. Niekedy sa môžu vyskytnúť príznaky, ale často sú mierne alebo nešpecifické - a preto mnohé ženy nevyhľadajú lekársku pomoc kvôli chronickým ťažkostiam PID, kým sa nevyskytnú komplikácie (Boskey 2022).

Najčastejším príznakom tohto ochorenia je bolesť v podbrušku. Ďalej sa vyskytuje teplota nad 37,5°C, bolesť pri močení a počas sexuálneho styku, nepravidelná menštruácia a zapáchajúci vaginálny výtok. (Barclift, 2014)

Včasná liečba PID výrazne znižuje riziko komplikácií, ako sú nižšia plodnosť, chronické bolesti brucha, mimomaternicové tehotenstvo (vývoj plodu mimo maternice, napríklad vo vajíčkovodoch), potrat, predčasný pôrod a narodenie mŕtveho plodu. (Jennings et Krywko, 2022)

Komplikácie

Podľa Sandhya et al. (2022) neliečené panvové zápalové ochorenie môže spôsobiť, že sa v reprodukčnom trakte vytvorí jazva a útvary s infikovanou tekutinou (abscesy). Tie môžu spôsobiť trvalé poškodenie reprodukčných orgánov. Komplikácie spôsobené týmto poškodením môžu zahŕňať:

  • Mimomaternicové tehotenstvo. PID je hlavnou príčinou vajíčkovodového (mimomaternicového) tehotenstva. Mimomaternicové tehotenstvo môže nastať, ak neliečený PID spôsobil vznik jazvy vo vajíčkovodoch. Zjazvené tkanivo bráni oplodnenému vajíčku, aby sa dostalo cez vajíčkovod a uhniezdilo sa v maternici. Namiesto toho sa vajíčko uhniezdi vo vajíčkovode. Mimomaternicové tehotenstvo môže spôsobiť masívne, život ohrozujúce krvácanie a častokrát vyžaduje si urgentnú lekársku pomoc.
  • Neplodnosť. Poškodenie reprodukčných orgánov môže spôsobiť neplodnosť - neschopnosť otehotnieť. Čím viackrát ste mali PID, tým väčšie je riziko neplodnosti. Odkladanie liečby PID tiež výrazne zvyšuje riziko neplodnosti.
  • Chronická panvová bolesť. Panvové zápalové ochorenie môže spôsobiť panvovú bolesť, ktorá môže trvať mesiace alebo roky. Zjazvenie vo vajíčkovodoch a iných panvových orgánoch môže spôsobiť bolesť počas pohlavného styku a ovulácie.
  • Tubo-ovariálny absces. PID môže spôsobiť, že sa vo reprodukčnom trakte vytvorí absces. Najčastejšie abscesy postihujú vajíčkovody a vaječníky, ale môžu vzniknúť aj v maternici alebo v iných panvových orgánoch. Ak sa absces nelieči, môže sa  vyvinúť život ohrozujúca infekcia.

Ženy so závažnými príznakmi PID (horúčka, nevoľnosť, vracanie) a tehotné ženy môžu byť hospitalizované, aby dostali intravenózne antibiotiká.

Diagnostika

Podozrenie na PID by malo byť u pacientiek s bolesťou v podbrušku, panvy a citlivosťou pohlavných orgánov. Potrebné zvážiť aj inú etiológiu bolesti, vrátane mimomaternicového tehotenstva. Včasná diagnostika a následná liečba môžu zabrániť komplikáciám (chronická panvová bolesť, mimomaternicové tehotenstvo alebo neplodnosť) (Jennings et Krywko, 2022).

Diagnostické testy (Boskey 2022)

Špecializované diagnostické testy môžu pomôcť špecialistovi vizualizovať štruktúru reprodukčných orgánov a identifikovať oblasti zjazvenia v celom reprodukčnom systéme (vagína, krčok maternice, maternica, vajcovody a vaječníky). Poznáme nasledovné vyšetrovacie metódy:

  • Transvaginálny ultrazvuk: Toto vyšetrenie zahŕňa zavedenie ultrazvuku do vaginálneho otvoru. Dokáže identifikovať oblasti zápalu alebo abscesu.
  • Laparoskopia: Ide o invazívnejšie vyšetrenie, pri ktorom sa chirurgicky zavedie kamera na identifikáciu štrukturálnych zmien, ako je zápal alebo zjazvenie vo vnútri reprodukčného systému a, alebo brušnej dutiny.

Tab. 1: Alternatívne diagnózy a diagnostické testovanie panvovej bolesti

Diagnóza Klinické nálezy Diagnostické vyšetrenia
Apendicitída Peritoneálne príznaky

Periumbilikálna bolesť alebo bolesť v pravom dolnom kvadrante

Zvracanie/anorexia

Počítačová tomografia alebo ultrasonografia
Mimomaternicové tehotenstvo alebo ruptúra Hypotenzia alebo anémia

Zmeškaná menštruácia

Pozitívny tehotenský test

Jednostranná panvová bolesť

Transvaginálna ultrasonografia
Endometrióza Dyschezia

Dysmenorea, medzimenštruačné krvácanie

Dyspareunia

Definitívne testovanie je laparoskopia s histologickým potvrdením po biopsii
Endometritída Akútne: horúčka, bolesť panvy, vaginálny výtok

Chronické: panvový diskomfort, vaginálne špinenie, leukorea

Biopsia endometria
Cysta, ruptúra alebo torzia vaječníkov Akútny nástup silnej jednostrannej bolesti Transvaginálna ultrasonografia
Tubo-ovariálny absces Horúčka

Panvový/adnexálny útvar pri bimanuálnom vyšetrení

Jednostranná panvová bolesť

Transvaginálna ultrasonografia
Ureterálny kalkulus Dyzúria

Horúčka, nevoľnosť, zvracanie, hematúria

Bolesť (boku, panvy alebo brucha)

Počítačová tomografia, rádiografia, ultrasonografia, vyšetrenie moču
Infekcia močových ciest Zvýšená frekvencia močenia, dyzúria alebo hematúria

Bolesť v strednej alebo obojstrannej panve

Analýza moču s mikroskopickým vyšetrením, kultivácia moču

Zdroj: Curry et al. 2019

Prevencia

Základom prevencie je najmä praktizovanie bezpečného pohlavného styku, s čím súvisí používanie prezervatívov, dostatočná informovanosť a dostupné   poradenstvo v tejto problematike. V prípade častého striedania sexuálnych partnerov je vhodné pravidelné testovanie na pohlavne prenosné infekcie, ktoré môžu byť pôvodcami zápalového ochorenia panvy. Dostupný je taktiež skríning kvapavky a chlamýdií u mladých žien, ktorý sa vykonáva aj na Slovensku. Dôležitým aspektom prevencie je udržiavanie správnej bakteriálnej flóry pošvy aby sa zabránilo vniknutiu baktérií, a to najmä protredníctvom vhodnej intímnej hygieny  a správnym utieraním. Ženám podstupujúcim pôrod cisárskym rezom sa  odporúča antibiotická profylaxia (Curry et al., 2019).

Liečba

Zahŕňa primárne antibiotickú liečbu, pričom sa často vyžaduje kombinácia viacerých antibiotík. Vo väčšine prípadoch sa vyžaduje aj preliečenie sexuálneho partnera. Dôležitá je včasná diagnostika, ktorá  zabezpečí  jednoduchšiu a účinnejšiu liečbu. Vzhľadom na vysokú šancu znovuvzplanutia ochorenia je nevyhnutné ukončiť antibiotickú liečbu až v prípade, že testy preukážu vyliečenie infekcie (Barclift, 2014, Boskey, 2022).

Zdroje:

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Pelvic Inflammatory Disease. ACOG Patient Education Pamphlet. 1999. [cit. 2022-10-17]. Dostupné online.

BARCLIFT, S. et al. Pelvic inflammatory disease fact sheet. US Department of health and human services' office on women's health. 2014. [cit. 2022-10-20].  Dostupné online.

BOSKEY, E. An Overview of Pelvic Inflammatory Disease (PID). Verywell Health. 2022. [cit. 2022-10-20].  Dostupné online.

CURRY, A. et al. Pelvic inflammatory disease: diagnosis, management, and prevention. American family physician, 2019, 100.6: 357-364.

JENNINGS, L.K. et KRYWKO D.M.  Pelvic Inflammatory Disease. StatPearl. 2022. [cit. 2022-10-17]. Dostupné online.

SANDHYA, P. et al. Pelvic inflammatory disease (PID). Mayo Clinic. 2022. [cit. 2022-11-09].  Dostupné online.

WESTROM, L. et ESCHENBACH D. Sexually Transmitted Diseases. New York: McGraw-Hill. 1999. Dostupné online.