Vajíčkovod

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vajíčkovod alebo vajcovod alebo zastarano ovidukt (lat. tuba uterina, oviductus) je orgán na odvod zrelých vajíčok z vaječníka.

Vajcovod človeka[upraviť | upraviť zdroj]

U človeka je vajcovod svalová trubica vychádzajúca z maternice. Funkciou vajcovodu je počas ovulácie zachytiť uvoľnené vajíčko a preniesť ho do maternice.

Je to párový orgán, dlhý 10 - 15 cm, hrubý 0,5 cm. Smerom k vaječníku je otvorený do pobrušnicovej dutiny - brušné ústie vajíčkovodu (ostium abdominale tubae uterinae), druhý koniec ústi do maternice otvorom podbrušnicovej dutiny. Voľný koniec je lievikovito rozšírený a je zakončený 10 - 15-prstovitými výbežkami - fimbriami vajcovodov (fimbria tubae), ktoré sa v čase ovulácie prikladajú na povrch vaječníka. Vnútro vajíčkovodov je vystlané sliznicou, krytou na povrchu riasinkovým epitelom, riasinky ktorého kmitajú smerom k maternici. Svalová vrstva vajíčkovodu z hladkej svaloviny má vnútornú okružnú a vonkajšiu pozdĺžnu vrstvu. Na povrchu je vajíčkovod pokrytý riedkym väzivom, na ktoré nasadá pobrušnica (peritoneum).

Vajíčkovod je upevnený okružím vajíčkovodu (mezosalpinx; lat. mesosalpinx). Vajcová bunka je transpotovaná do maternice činnosťou riasinkového epitelu a peristaltickými pohybmi svaloviny vajíčkovodu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]