Kľúč (zámok)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Zamykanie)
Štandardný kľúč
Kľúče svätého Petra na vlajke Vatikánu

Kľúč je nástroj určený na otváranie a zatváranie zámku. Otváranie zámku kľúčom (alebo otvorenie niečoho pomocou kľúča) sa nazýva odomknutie (odomykanie), zatváranie zámku kľúčom (alebo zatváranie niečoho pomocou kľúča) sa nazýva zamknutie (zamykanie).

Kľúč ma špecifický tvar (alebo vlastnosti) a len použitie správneho kľúča umožní otvorenie zámku (sprístupnenie uzatvoreného priestoru). Zamykanie obyčajne slúži na zamedzenie prístupu osobám nemajúcim oprávnenie (kľúč).

Delenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zámky delíme podľa ovládania na:

  • mechanické (zadlábacie, vrchné, visiace, priemyselné, nábytkové atď.)
  • elektronické

Nasledujúci text sa venuje len mechanickým zámkom. Elektronické zámky pozri v článku elektronický kľúč.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Zámky prešli dlhým vývojom. Prvé súvisia už s počiatkami ľudstva, kedy ľudia začali vlastniť osobný majetok a potrebovali ho chrániť. So zdokonaľovaním technológií a rozširovaním vedomostí sa zdokonaľovali aj zámky (a zároveň aj technológie na ich prekonávanie). Zámky sa postupne vyvinuli na veľmi zložité mechanizmy, ktorých zložitosť a dokonalosť obvykle závisí od hodnoty chráneného obsahu.

Mechanické zámky delíme na dve veľké skupiny:

  • Zabudované zámky (sú neoddeliteľnou súčasťou zariadenia (dverí, prístroja, debny, trezoru) ktoré uzamykajú. Niektoré zámky (hlavne zadlabacie) obsahujú vymeniteľnú vložku v prípade potreby zámeny kľúča s iným kódom, resp. vložkou sa rieši taktiež potreba rôznych rozmerov z dôvodu rôznych hrúbok dverí. Pre zámkovú vložku sa používajú ľudové nevhodné názvy ako "cylindrická vložka" (všetky sú cylindrické), "FAB-ka" (FAB je názov jedného výrobcu vložiek) či "stavebná vložka" (na stavbe sa toho vkladá veľa, takže je to nevhodný názov pochádzajúci zrejme z angličtiny).
  • Voľné zámky (visacie zámky (kladky)) nie sú súčasťou uzamykaného zariadenia. Uzamykajú zariadenie voľne (zámok na bicykel), alebo sa vkladajú do pripraveného mechanizmu (petlica, oko, reťaz).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]