Zimná krajina s korčuliarmi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zimná krajina s korčuliarmi

Základné informácie
AutorHendrick Avercamp
Rok1608
Technikaolej na dreve
Rozmery77,3 × 131,9 cm
GalériaRijksmuseum
Amsterdam, Holandsko

Zimná krajina s korčuliarmi je obraz holandského maliara Hendricka Avercampa (1585 Amsterdam – 1634 Kampen), zvaného tiež „Nemý z Kampen“. Maliar bol totiž od narodenia hluchonemý. Vzdelával sa pravdepodobne u Gillisa van Coninxloo. Maľoval najmä zimné krajiny s mnohofigurálnymi výjavmi či maríny.

Jeho obraz Zimná krajina s korčuliarmi ukazuje, ako si prostí vidiečania spolu s elegantnými mešťanmi užívajú zimných radovánok, korčuľujúc na zamrznutej rieke. V popredí vidíme rybársku bárku, uviaznutú v ľade, ktorú sa postavy na obraze pravdepodobne snažia vyslobodiť z ľadového zovretia. Okolitá krajina, domčeky, kostol po ľavej strane, to všetko je zobrazené s úžasnou perspektívou a výrazným koloritom s prepracovanou kresbou. Tento spôsob maľby je pre Hendricka Avercampa charakteristický. Jeho zimné obrazy majú zvláštnu atmosféru, vyznačujú sa chladom, ktorý z maľby priamo vyžaruje. Maliar toho pocitu chladu docieľuje zjednotením jednotlivých prvkov s použitím tlmenej farebnej škály. Hendrick van Avercamp je jeden z najvýznamnejších holandských maliarov. Jeho tvorbu ovplyvnili najmä diela Pietera Breugela staršieho a Arenta Arentsza. Ako maliar krajinkár mal nezmazateľný vplyv na vývoj krajinomaľby.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • STUKENBROCK, Christiane; TÖPPER, Barbara. 1000 mistrovských děl evropského malířství 1850-1300. Ed. Andrea Poláčková; redakcia Jan Heller; preklad Michaela Váňová, Anna Vachudová. [s.l.] : Nakladatelství Slovart, s.r.o., 2008. ISBN 978-80-7391-129-4.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zimní krajina s bruslaři na českej Wikipédii.