Zip mechanika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zip médium.
Zip mechaniky.

Mechanika Zip je vstupno-výstupné zariadenie počítača od spoločnosti Iomega z roku 1994. Mechaniky Zip využívali magnetické diskety s kapacitami 100 MB a neskôr i 250 a 750 MB. Hoci formát bol istú dobu populárny (keďže diskety bežných disketových mechaník mali kapacitu len 1,44 MB), no s nástupom zapisovateľných a prepisovateľných optických mechaník, USB flash-diskov a pamäťových kariet jej význam rýchlo upadol.

Mechaniky Zip sa vyrábali s rôznymi rozhraniami. Interné mechaniky mali rozhranie IDE alebo SCSI, externé využívali paralelný port, SCSI a neskôr i USB.

Média používané v mechanikách Zip vyzerajú podobne ako bežné 3,5" diskety, sú však hrubšie.

S uvedením mechaník, ktoré boli schopné pracovať s diskami s vyššou kapacitou (250, 750 MB) nastali problémy s kompatibilitou. Vo všeobecnosti, mechaniky schopné pracovať s vyššími kapacitami dokázali pracovať i s diskami s menšími kapacitami, ale napr. mechanika pre 250 MB média pracuje pomalšie so 100 MB médiami ako bežná mechanika výlučne pre 100 MB médiá a okrem toho nedokáže sformátovať 100 MB disk. Mechanika pre 750 MB média nedokáže so 100 MB médiami pracovať vôbec.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]