Zoznam Q kódov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam Q kódov používaných v rádiokomunikačnej prevádzke. Tabuľky uvádzajú v jednotlivých stĺpcoch

  1. Q kód
  2. význam Q kódu vo forme otázky („Qxxx ?“)
  3. význam Q kódu vo forme oznamu alebo odpovede („Qxxx“ / „Qxxx C“ / „Qxxx N“)
QA ~ QB ~ QC ~ QD ~ QE ~ QF ~ QG ~ QH ~ QI ~ QJ ~ QK ~ QL ~ QM ~ QN ~ QO ~ QP ~ QQ ~ QR ~ QS ~ QT ~ QU

Kódy pre leteckú rádiokomunikáciu (QAA – QNZ)[upraviť | upraviť kód]

QA ~ QB ~ QC ~ QD ~ QE ~ QF ~ QG ~ QH ~ QI ~ QJ ~ QK ~ QL ~ QM ~ QN

Kódy pre námornú rádiokomunikáciu (QOA – QQZ)[upraviť | upraviť kód]

QO ~ QP ~ QQ

Kódy pre všeobecnú rádiokomunikáciu (QRA – QUZ)[upraviť | upraviť kód]

QR ~ QS ~ QT ~ QU

QR[upraviť | upraviť kód]

QRA Aké je meno (volací znak) vašej stanice? Meno (volací znak) mojej stanice je...
QRB Aká je približná vzdialenosť medzi nami? Vzdialenosť medzi nami je približne... km.
QRC
QRD
QRE
QRF
QRG Aký je môj presný kmitočet? Váš kmitočet je... kHz.
QRH Mení sa môj kmitočet? Váš kmitočet sa mení.
QRI Aký mám tón? Váš tón je... (1 = dobrý, 2 = premenlivý, 3 = zlý)
QRJ
QRK Aká je zrozumiteľnosť môjho vysielania? Zrozumiteľnosť vášho vysielania je... (1 = zlá, 2 = premenlivá, 3 = dosť dobrá, 4 = dobrá, 5 = výborná)
QRL Ste zaneprázdnený? Máte na mňa čas? Nemám na vás čas, prosím nerušte.
QRM Máte rušený príjem? Som rušený stanicou...
QRN Máte problém s atmosférickým rušením? Príjem rušia atmosférické poruchy.
QRO Mám zvýšiť príkon? Zvýšte príkon.
QRP Mám znížiť príkon? Znížte príkon.
QRQ Mám vysielať rýchlejšie? Vysielajte rýchlejšie.
QRR Ste pripravenáý na automatickú prevádzku? Pripravený na automatickú prevádzku.
QRS Mám vysielať pomalšie? Vysielajte pomalšie.
QRT Mám prestať vysielať? Prestaňte vysielať.
QRU Chcete mi niečo povedať? Nemám vám už čo povedať.
QRV Ste pripravený? Som pripravený, začnite!
QRW
QRX Kedy ma znovu zavoláte? Zavolám vás znovu o... hod na frekvencii... kHz.
QRY
QRZ Kto ma volá? Volá vás...

QS[upraviť | upraviť kód]

QSA Aký silný je môj signál? Sila vášho signálu je...
QSB Má môj signál únik? Váš signál má únik.
QSC
QSD Sú moje značky skreslené? Vaše značky sú skreslené.
QSE
QSF
QSG
QSH
QSI
QSJ
QSK
QSL Môžete mi potvrdiť príjem? Potvrdzujem vám príjem.
QSM Mám opakovať poslednú správu? Opakujte poslednú správu.
QSN
QSO Môžete nadviazať spojenie? Môžem nadviazať spojenie.
QSP Môžete odovzdať správu? Môžem odovzdať správu.
QSQ
QSR
QSS Akú frekvenciu používate? Používam frekvenciu...
QST Správa všetkým rádioamatérom.
QSU Mám odpovedať na tejto frekvencii? Odpovedajte na tejto frekvencii.
QSV Mám vysielať rad „V“ na naladenie? Vysielajte rad „V“ na naladenie.
QSW Budete vysielať na tejto frekvencii? Vysielam na tejto frekvencii.
QSX Budete počúvať na... kHz? Počúvam na... kHz.
QSY Mám sa preladiť na... kHz? Prelaďte sa na... kHz!
QSZ Mám vysielať každé slovo alebo skupinu niekoľkokrát? Vysielajte každé slovo alebo skupinu...krát.

QT[upraviť | upraviť kód]

QTA Mám zrušiť telegram (správu)... ako keby nebola odoslaná? Zrušte telegram (správu)... ako keby nebola odoslaná.
QTB Súhlasíte s odrátaným počtom slov? Nesúhlasím s odrátaným počtom slov. Opakujem začiatočné písmeno každého slova (alebo skupiny).
QTC Máte pre mňa správu? Koľko správ máte pre mňa? Mám pre vás správu. Mám pre vás... správ.
QTD
QTE Aký je skutočný kompasový kurz od... ku...? Skutočný kompasový kurz od... ku... je...
QTF Aká je moja pozícia? Vaša pozícia je...
QTG
QTH Aká je vaša pozícia? Moja pozícia je...
QTI Aký je váš kurz? Môj kurz je...
QTJ Aká je vaša rýchlosť? Moja rýchlosť je...
QTK Aká je vaša rýchlosť vzhľadom na zem? Moja rýchlosť vzhľadom na zem je...
QTL Aký je váš skutočný kurz? Môj skutočný kurz je...
QTM
QTN Kedy ste opustili... Čas odchodu z... bol...
QTO Opustili ste prístav? / Vzlietli ste? Opustili sme prístav. / Vzlietli sme.
QTP Plávate do prístavu? / Budete pristávať? Plávame do prístavu. / Budeme pristávať.
QTQ Môžete komunikovať v medzinárodnom kódexe signálov? Budem s vami komunikovať v medzinárodnom kódexe signálov.
QTR Koľko je presne hodín? Presný čas je...
QTS Vyšlite váš volací znak na naladenie? Budem vysielať môj volací znak na naladenie.
QTT
QTU V ktorých hodinách budete vysielať a prijímať? Budem vysielať a prijímať v čase (od... do...).
QTV Mám strážiť frekvenciu... (od... do...)? Strážte frekvenciu... (od... do...).
QTW
QTX Mám udržiavať komunikáciu otvorenú (do...)? Udržujte komunikáciu otvorenú (do...)?
QTY
QTZ

Zdroje[upraviť | upraviť kód]